Heb jij een strategie om klanten terug te laten keren naar je winkel? Of hoop je dat een spaarprogramma en een goede service voldoende zijn?
Een spaarprogramma is een goed idee, maar er kan meer dan dat. En je strategie om klanten terug te laten keren zou ook zeker uit meer onderdelen moeten bestaan dan je spaarprogramma en je service. Wat je dan nog meer kan doen? In deze blog geef ik je daarvoor 7 tips. Laten we meteen beginnen met tip nummer 1.
Bied een spaarprogramma
En die eerste tip, dat is het aanbieden van een spaarprogramma. Een goede tool om niet alleen je klanten te verleiden vaker naar je winkel te komen, maar ook om informatie over je klanten te verzamelen en zo meer gericht acties te kunnen bedenken.
Wat later in deze blog leg ik uit hoe je een goed spaarprogramma opzet. Maar voor nu wil ik je in ieder geval dit meegeven. Kijk hoe je binnen je spaarprogramma bonussen kan personaliseren, om zo je spaarprogramma nog meer waarde te laten leveren.
Geef bijvoorbeeld een korting specifiek op dat ene product wat die klant eerder aankocht. Of kijk eens naar de Facebooktijdlijn van je klanten om te zien welke hobby’s ze hebben, of welke boeken, films of activiteiten ze leuk vinden. Pas de bonus die je geeft daarop aan. Doe een beetje research en maak het iets echt speciaals. Is dat relatief gezien veel werk? Ja. Is het onvergetelijk? Absoluut. En dat laatste – onvergetelijk zijn – daar gaan we voor.
Weet wie je doelgroep is
Tactiek nummer 2: weet wie je doelgroep is. Ja, een spaarprogramma helpt je bij het opbouwen van loyaliteit, maar het is niet het enige onderdeel waar je strategie uit zou moeten bestaan.
Een ander belangrijk onderdeel in het loyaler maken van je klanten, is weten wie je doelgroep is. Wat vindt die groep mensen belangrijk? Waar wonen en werken ze?
Je communicatie en marketing moeten de taal van je klant spreken. Daar moet uit spreken dat jij je klanten begrijpt en ze kent. Zo zorg je ervoor dat jouw winkel je klanten aanspreekt en ze zich verwant voelen met jouw zaak. En wat je in ruil daarvoor krijgt? Meer loyaliteit.
Wees uniek
Tactiek nummer 3 voor het creëren van meer loyaliteit is uniek zijn. Onderscheidend. Want weet je, als jouw winkel ongeveer hetzelfde doet als de concurrent, dan is er weinig reden om écht loyaal te zijn. Daar verandert een spaarprogramma helaas niets aan.
Zorg dat je een eigen stem hebt. De zaken anders aanpakt dan die concurrent. (En als je de blog van vorige week hebt gelezen, dan weet je dat de sleutel tot onderscheidend zijn ligt in het nóg beter leren kennen van je doelgroep.)
Een voorbeeld? Kijk maar eens naar Dollar Shave Club. Deze abonnementsservice van scheermesjes maakte een video om hun service te introduceren met een duidelijke eigen stem. Lekker sarcastisch, met een flinke dosis humor.
Nu, gaat iedereen van die humor houden? Tuurlijk niet. Sommigen vinden het waarschijnlijk flink overdreven. Maar er zijn anderen die het wel leuk vinden. En grote kans dat die groep klant wordt van Dollar Shave Club. Sterker nog: fan. Want dit bedrijf pakt het net op zo’n manier aan die helemaal past bij die klant.
Vraag klanten om advies
Tip nummer 4: vraag je klanten om advies. Dat zorgt er namelijk voor dat je klanten zich meer betrokken voelen bij je winkel. En ook dat versterkt de band.
Laat je klanten suggesties geven via Facebook, e-mail of een enquête. Dat mag gaan over een specifiek onderwerp, maar het kan ook de algemene vraag bevatten wat er volgens jouw klant beter kan in de winkel.
Verander je iets naar aanleiding van je enquête? Bedank die ene klant dan ook voor dat idee. Stuur hem of haar iets als bedankje en vergeet niet de naam van je klant te vermelden wanneer jij die nieuwe stap van jouw winkel aankondigt.
Geef klanten een upgrade
Tactiek nummer 5: geef je vaste klanten af en toe een onverwachte upgrade. Laat zien dat jij hun loyaliteit waardeert, want je kent vast het aloude principe van wederkerigheid. Anders gezegd: als jij laat zien dat jij de loyaliteit van je klanten waardeert, dan krijg je in ruil daarvoor nóg loyalere klanten.
En wat zo’n onverwachte upgrade kan betekenen? Laat je klanten bijvoorbeeld gratis een nieuw product proberen. Of bied hun een bepaalde betaalde service gratis aan.
Help je klanten
Is er iets wat jouw klanten heel graag willen? Help hen daar dan mee. Dat is tactiek nummer 6.
Ook hier is Dollar Shave Club goed mee bezig. Zij startten een marketingactie met de naam ‘Sponsor your thing’. Ofwel: klanten mochten vertellen over wat zij ontzettend leuk vonden om te doen, en Dollar Shave Club koos enkele klanten uit om te ‘sponsoren’.
Nu ging dat sponsoren niet altijd om het simpelweg uitdelen van geld. Ja, het merk hielp onder andere een bedrijf wat pretzels in de vorm van een snor maakt en vergoedde ook de reiskosten van een leraar die zijn leerlingen deel wilde laten nemen aan wedstrijden door het land heen. Maar de abonnementsservice hielp een beginnende band daarnaast bijvoorbeeld door een van hun nummers te gebruiken in hun marketingcampagne. Zekers te weten dat al deze klanten levenslange fans van Dollar Shave Club zijn geworden.
En zoals dit voorbeeld mooi aantoont: sponsoren hoeft niet altijd te gebeuren in de vorm van geld. Andere manieren om je klanten te helpen met hun wensen zijn er ook. Wat denk je bijvoorbeeld van het apart houden van een product waarvan je weet dat je klant dit graag wil hebben?
Bedenk voor jezelf: hoe zou jij (op een creatieve manier) de wensen van je klant waarheid kunnen maken om zo je klanten nog sterker aan je winkel te binden?
Reageer
En last but not least: reageer. Klinkt raar, want reageren wanneer een klant contact opneemt lijkt logisch. Maar toch wordt het nogal eens vergeten. Naast de hoeveelheid taken die er in een winkel zijn, is er tegenwoordig ook nog eens een rits aan manieren waarop een klant contact op kan nemen. Facebook, e-mail, telefoon, WhatsApp, Instagram… Via al die wegen komen er vragen binnen.
Dat is niet altijd makkelijk om bij te houden. Het overzicht is snel kwijt. Ik zie dus ook met regelmaat socialmediaberichten voorbijkomen van winkels, waar klanten op reageren met een vraag. Maar een reactie, die komt niet.
Niet reageren (of daar te lang over doen) zorgt er al snel voor dat klanten irritatie of frustratie voelen. En nee, dat doet de band tussen jou en je klant geen goed. Zorg dus dat je ál je communicatiekanalen goed in de gaten houdt en iemand verantwoordelijk maakt voor het zo snel mogelijk beantwoorden van je klanten.
Nog meer tips?
Waar het uiteindelijk op neerkomt is dit: stop meer moeite dan de gemiddelde winkel doet in het laten terugkeren van je klant. Ga dat stapje verder. Dat is hoe je de loyaliteit van je klanten versterkt.
Wil je nu nog meer tips over hoe je de loyaliteit van je klanten versterkt? Neem dan eens een kijkje naar de Retail Academy van Kooplust, het programma waarin je alles leert om ervoor te zorgen dat de deuren van jouw winkel over 10 jaar nog steeds openstaan. In dit programma leer je onder andere om stap voor stap een goed spaarprogramma op te bouwen en ga jij je eigen doelgroep en concept in kaart brengen.
Klik hier om meer te lezen over de Retail Academy.
De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.
Afbeeldingen via Unsplash en Pexels.