5 Trends in het prijzen van producten


Het prijzen van je producten, daar hoef je niet lang over na te denken. Tenzij… je met je prijzen in wil spelen op trends. Want ja, ook in het prijzen van producten zijn trends te zien. En welke trends dat zijn, laat ik je zien in deze blog.

De afgelopen jaren las je op de Kooplust blog al vanalles over hoe het prijzen van producten verandert, zoals de opkomst van abonnementsvormen en betalen zonder geld. Maar er zijn meer trends zichtbaar. Ik licht er 5 voor je uit.

Een sympathieke prijs


Welke consument wil nu niet het gevoel krijgen dat een merk of retailer echt om zijn klanten geeft? Een sympathieke prijsstrategie kan precies hetgene zijn om dat te laten zien. Ofwel: een prijs of korting waarmee je jouw klanten helpt in een voor hen moeilijke tijd of situatie.

Voorbeelden? Het electronicamerk BGH bood tijdens de extreem warme zomerperiode in Argentinië een korting aan klanten met een oververhit appartement. Consumenten konden op een website ontdekken hoeveel zon hun appartement kreeg.  En hoe meer zon, hoe meer korting.

Prijzen3

Een ander voorbeeld komt uit Spanje. Vanwege de hoge werkloosheid in dit land, besloot een aantal winkels onder het initiatief ‘Tienda Amiga’ korting aan te bieden aan diegenen zonder werk. In Madrid meldden zo’n 150 lokale zelfstandige winkels zich aan om te helpen. Iedere winkel verkocht zijn producten met 5 tot 20% korting aan diegenen die wel een steuntje in de rug konden gebruiken.

Werken voor je korting


Een andere trend is ‘werken voor je korting’. Winkels die kortingen bieden, maar wel aan hun klanten vragen om daar iets voor terug te doen. Want die korting, die krijg je niet zomaar.

Zo duiken er al enkele jaren foto’s op van cafés die een ludieke korting hanteren als je op een vriendelijke manier bestelt. De eerste die dit idee introduceerde, was het Franse La Petite Syrah Café. Volgens de eigenaar begonnen als een grap, maar wel met het resultaat van lachende klanten.

Prijzen2

De Japanse modeketen Uniqlo daarentegen heeft in sommige filialen een ‘Lucky Counter’. Wordt er over de items die hier hangen een bericht op social media geplaatst, dan wordt de prijs van het artikel lager. Voordat je koopt dus even Uniqlo promoten op Twitter of Facebook.

Andere ketens bieden hun klanten een korting wanneer ze gezonde activiteiten ondernemen. Walgreens (de grootste Amerikaanse drogisterijketen) laat klanten bijvoorbeeld punten sparen wanneer ze een een stuk fietsen of stoppen met roken. En die punten, die zijn in te wisselen voor korting in de winkel.

Een transparante prijs


Een derde trend is een super-transparante prijs. Een prijsstrategie waarin je klanten precies laat zien hoe een prijs is samengesteld en wat je erop verdient. Past helemaal in de transparatie-trend die al enkele jaren zichtbaar is. Want die consumenten, die willen vandaag de dag weten wat ze kopen.

De Amerikaanse retailer Everlane is de trendsetter op dit gebied. Op de site zie je bij ieder kledingstuk wat materialen, transport en arbeid hebben gekost. En ja, je ziet ook precies welke marge de retailer maakt.

Prijzen4

Een vergelijkbaar concept is onlangs in Nederland gestart, genaamd Bellamy Gallery. Deze retailer hangt ook in de stenen winkels prijskaartjes aan de items met daarop precies getoond waarom een item kost wat het kost. Een bezoekje waard dus!

Betaal wat je wil


Een prijs op het kaartje? Dat hoeft niet volgens deze trend. Je laat de klant gewoon betalen wat hij of zij denkt dat het artikel waard is.

Panera Bread, een keten van broodjeszaken, experimenteert met deze wijze van betalen in een aantal van hun filialen. De winkels stellen hierbij wel een prijs voor, maar je bepaalt zelf of je deze prijs ook betaalt. Volgens de keten betaalt ongeveer 60% van de klanten die voorgestelde prijs.

Prijzen5

De online retailer Headsets testte het model tijdens een promotie: klanten die een bepaald product nog nooit hadden geprobeerd, mochten dit via het ‘Pay what you want’ model aankopen (waarbij ongeveer 10% van de klanten niet het voorgestelde bedrag betaalde).

Of dit model succesvol kan zijn? Volgens onderzoek wel (1). Want alhoewel sommige klanten minder betalen, betalen anderen weer meer. Bij de tests uit dit onderzoek in een pretpark mocht een deel van de bezoekers van een attractie zelf bepalen hoeveel ze betaalden voor een foto. En onder de streep bleek deze groep net zoveel te betalen als de bezoekers die een vaste prijs voorgeschoteld kregen.

Betaal wat je gebruikt


Er zijn van die artikelen, die wil je hebben. Maar eigenlijk vind je het zonde veel te betalen wanneer je het product weinig gebruikt. En dat is precies waar het ‘betaal-wat-je-gebruikt’-model handig kan zijn.

Bundles is een Nederlands concept wat inspeelt op die behoefte. Via hen betaal je een vast maandelijks bedrag voor je wasmachine, en daarnaast een bedrag per wasbeurt. Betalen voor wat je gebruikt, dus. En de bijbehorende app leert je ook nog eens hoe je schoner wast en minder energie en wasmiddel verbruikt.

Inspelen op prijstrends, iets voor jou?


Werken deze prijsstrategieën voor iedere winkel en in iedere situatie? Natuurlijk niet. Maar experimenteren met je prijs tijdens een promotie, of een marketingactie opzetten waarin je speelt met je prijs, is voor iedere winkel een goed idee. Want het kan zomaar eens interessante resultaten opleveren. Van extra omzet tot extra media-aandacht of een verstevigde band met je klanten. Het proberen waard, dus.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


(1) “Pay-What-You-Want, Identity and Self-Signaling in Markets” by Ayelet Gneezy, Uri Gneezy, Gerhard Riener, and Leif D. Nelson, University of California, San Diego Working Paper and “Shared Social Responsibility: A Field Experiment in Pay-What-You-Want Pricing and Charitable Giving” by Ayelet Gneezy, Uri Gneezy, Leif D. Nelson, and Amber Brown, Science (2010), Vol. 329, 325-327.

Afbeelding via Pexels, Flickr.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!