5 email segmenten om je omzet in de feestmaand een boost te geven - Kooplust

5 email segmenten om je omzet in de feestmaand een boost te geven

Het laatste kwartaal van het jaar is in zicht. Voor veel winkels het topseizoen van het jaar, waarin ze het merendeel van hun omzet binnen slepen. Dus hoe trek je in die periode zoveel mogelijk klanten naar je winkel?

Eén van de kanalen die je daarvoor in kan zetten, is je nieuwsbrief. Dit is het kanaal waar segmentatie op z’n best werkt. Door gerichte mails te sturen naar een bepaalde groep consumenten, zorg je ervoor dat je de juiste boodschap naar de juiste mensen stuurt. En dat zorgt er al snel voor dat jouw inspanningen meer succes opleveren.

Welke segmenten een slimme retailer gebruikt en wat voor boodschappen je die segmenten stuurt? Lees snel verder.

Feestdagen-shoppers van vorig jaar


Als je klanten vorig jaar hun feestaankopen bij jou hebben gedaan, dan is er een goede kans dat ze dat ook dit jaar willen doen. Kijk terug in je kassa- of klantensysteem wie er vorig jaar rond belangrijke feestdagen (zoals Sinterklaas en Kerst) een aankoop bij je deed. Maak van deze groep klanten een segment in je mailprogramma, en wijs dat segment ook dit jaar op de perfecte cadeauitems die je biedt, je extra ruime openingstijden en eventuele services die frustratie uit handen nemen.

Bestsellers van vorig jaar


Kijk welke producten vorig jaar rond de feestdagen als warme broodjes over de toonbank gingen. Analyseer de verkoop van november en december vorig jaar om te zien welke producten jou de meeste omzet opleverden in deze periode.

Met die informatie bepaal je welke van de producten die je nu in huis hebt waarschijnlijk goed zullen verkopen. Deze producten laat je stralen in een e-mail die je stuurt naar een bepaald segment (zoals je shoppers van vorig jaar) of naar je hele e-maillijst.

Cross-selling producten


In de maanden voorafgaand aan de feestmaand zijn er heel wat klanten die één product bij je kopen, maar eigenlijk ook andere producten kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de klant die een Playstation bij je kocht. Die heeft ook spellen nodig. Iemand die borden kocht in je kookwinkel, wil er wellicht nog een aantal schalen uit datzelfde servies bij.

Die cross-selling producten, die vormen perfecte cadeaus voor de feestdagen. Stel je klant daarom via mail op de hoogte wat voor bijbehorende producten er in jouw winkel aanwezig zijn. Zo komen die producten vanzelf op het verlanglijstje van je klant terecht, en is jouw winkel dé plek om naartoe te gaan.

(En ja, dit is waarschijnlijk te tijdrovend om te doen voor iedere klant. Kies daarom één of twee producten die je in de periode van september tot en met november goed verkocht, en mail de klanten die deze producten aankochten met een aantal cross-selling opties.)

Je beste klanten


Je beste klanten zijn je meest loyale klanten die veel geld bij je besteden. Anders gezegd: een groep klanten die zich kan vertalen tot flink wat omzet tijdens de feestmaand. Maak daarom van deze groep klanten een segment, en geef ze iets extra’s. Nodig ze uit voor een exclusieve shopavond, geef ze (eerder of als enige) toegang tot een speciale actie of bied ze gratis een extra service aan. Wat je ook kan verzinnen om deze klanten tijdens de feestperiode in de watten te leggen: doe het.

Last-minute shoppers


Tja, en tot slot zijn er altijd van die shoppers die op 24 december om 4 uur ’s middags nog op zoek zijn naar een cadeau voor onder de kerstboom. En ook die verdienen een bericht op maat van je.

Bekijk welke klanten vorig jaar de 10 dagen voor Sinterklaas of Kerst een aankoop bij je deden. Stuur dit segment bijvoorbeeld e-mails met daarin informatie over welke producten bijna uitverkocht zijn, je extra ruime openingstijden of een reminder dat je ook cadeaubonnen verkoopt (want dat scheelt een boel zoekwerk naar het juiste cadeau!).

Wat als je niet over bepaalde cijfers beschikt?


Niet iedereen heeft alle cijfers die genoemd zijn in deze blog. Met een minder geavanceerd klantensysteem is het bijvoorbeeld moeilijk te bepalen wie vorig jaar rond de feestdagen een aankoop bij je deed.

Heb je bepaalde cijfers niet? Dan wordt het dit jaar je prioriteit om die gegevens te verzamelen. Kan het niet via je kassa- of klantensysteem, noteer het dan ouderwets met de hand. Doe wat er nodig is om volgend jaar wél gerichte boodschappen te versturen.

Meer leren over hoe je van de feestmaand een succesmaand maakt?


Ieder jaar organiseert Kooplust de Feestdagen Flitscursus. Een gratis cursus waarin jij leert hoe je zoveel mogelijk uit die laatste maanden van het jaar haalt.  Wil je deze tips niet missen? Laat dan onderstaand je mailadres achter!

De Feestdagen Flitscursus is afgelopen


Deelname is pas weer mogelijk in het najaar van 2020. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 


Bij inschrijving worden je gegevens verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

Afbeeldingen via Pexels, Unsplash en Pexels.