20 manieren om meer Facebook fans te krijgen deze maand - Kooplust

20 manieren om meer Facebook fans te krijgen deze maand

Meer nieuwe klanten in je winkel krijgen? Dan is meer nieuwe Facebook-fans verzamelen één van de dingen waaraan je moet werken. Maar hoe hark je die extra likes binnen? In de blog van deze week 20 tips.

Soms lijkt het misschien frustrerend. Je spendeert een boel tijd aan Facebook, maar ziet weinig resultaat. En nee, vandaag nieuwe fans betekent niet morgen direct rijen voor je winkel. Maar gebruik de juiste tactieken en je zult absoluut resultaat zien van je inspanningen. Wat die juiste tactieken zijn? Lees snel verder!

1. Post persoonlijke foto’s


Berichten die gegarandeerd scoren: persoonlijke foto’s. Kijkjes achter de schermen, een foto van jou op vakantie of een foto van een jarige medewerker? Zeker weten dat zo’n foto talloze likes en reacties scoort. En hoe meer mensen reageren, hoe meer jouw bericht getoond wordt (ook aan mensen die je pagina nog niet volgen).

2. Reageer


Facebook is een social media platform. Sociaal dus. En niet reageren terwijl iemand iets tegen je zegt valt onder de categorie asociaal.

Creëer op je pagina tweerichtingsverkeer. Wees niet alleen degene die verstuurt, ontvang ook. Luister naar je fans en reageer om te laten zien dat zij belangrijk voor je zijn en dat je waarde hecht aan hun mening. Dat type pagina’s valt namelijk snel op bij mensen die je pagina nog niet volgen.

3. Maak je productposts interessant


Een pagina die niet in staat is van volgers klanten te maken is een pagina die alleen maar producten en merken promoot. Knoop in je oren: Facebook is geen reclame folder. (Herhaal het nog maar een paar keer. Facebook is geen reclamefolder. Facebook is geen reclamefolder. Voor het beste resultaat: herhaal dagelijks.)

Je wil meer doen dan alleen een fotootje plaatsen en zeggen ‘Product X is geweldig. Wees welkom in de winkel!’

Natuurlijk wil je (af en toe) je producten onder de aandacht brengen. Maar doe dat dan op een manier die je fans aanspreekt. Laat zien hoe je jouw product gebruikt. Welk effect het product heeft. Hoe je dat product combineert. Dat is hoe je product posts maakt die werken, en die (nieuwe en bestaande) fans interesseren.

4. Vind en deel virale berichten


Moet je alles zelf verzinnen? Nee hoor. Deel gerust berichten van anderen. Graag zelfs. Want wanneer jij ziet dat een bepaald bericht populair is (of zelfs viraal gaat), dan kun je er gif op innemmen dat jij –alleen door dat bericht te delen- ook flink wat likes binnen haalt.

Let op: zorg wel dat je alleen relevante berichten deelt. Ja, voor een fietsenzaak is het logisch een video te delen met fiets-gerelateerde bloopers. Een populaire kattenvideo heeft echter weinig toegevoegde waarde

5. Plan je content


Plan je berichten in op Facebook. Dat zorgt er niet alleen voor dat jij meer rust in je hoofd hebt, maar het geeft je ook meer ruimte om de interactie aan te gaan met je fans. En dat levert je weer meer nieuwe likes op (zie tip 2).

6. Bestudeer je statistieken


Weten wat voor berichten scoren? Ga dan naar je Statistieken. Hier vind je precies terug welke berichten jou de meeste likes en reacties opleverden.

Maak eens een lijstje van je 5 best scorende berichten. Wat hebben deze berichten gemeen? Praatte je over een bepaald onderwerp? Gebruikte je een link of juist een afbeelding? Probeer de gemene deler tussen deze 5 berichten te vinden en plaats vervolgens meer van dat type berichten. Zo scherp je jouw strategie aan en verzamel je telkens meer likes.

7. Gebruik Facebook Ads


Ook Facebook advertenties kunnen voor een flinke boost aan het aantal fans van je pagina zorgen. Let wel op wat voor advertentie je maakt. Een advertentie waarin jij een product promoot zal waarschijnlijk minder likes betekenen dan eentje waarin jij echte toegevoegde waarde biedt. Bekijk deze blog voor een goed voorbeeld.

8. Nodig je vrienden uit


Heb je jouw vrienden al eens uitgenodigd om je pagina te liken? Ook als je dit al eens eerder hebt gedaan, kan het de moeite van het proberen waard zijn (in de afgelopen maanden of jaren heb je namelijk vast weer nieuwe vrienden gekregen).

Om je vrienden uit te nodigen ga je naar de knop met de drie puntjes onder je omslagfoto en klik je op ‘Vrienden uitnodigen’.

9. Nodig de vrienden van medewerkers uit


Net als dat jij zelf vrienden uit kunt nodigen, is het ook een optie om je medewerkers te vragen hun vrienden een uitnodiging te versturen.

10. Nodig reageerders uit


Heeft iemand op jouw bericht geliked, maar is deze persoon geen fan van je pagina? Dan kun je deze persoon uitnodigen om je pagina te liken.

Klik hiervoor onder je bericht op de likes. Je ziet nu een lijst van personen die je bericht geliked hebben. Bij personen die geen fan zijn van je pagina zie je de knop ‘uitnodigen’. Klik op deze knop en een uitnodiging wordt verstuurd.

Is deze tactiek tijdrovend? Ja. Werkt het? Ja. Heb je dus een paar extra uurtjes te besteden dan is het de moeite van het proberen waard.

11. Organiseer een winactie


Een winactie werkt als je extra likes zoekt. Maar je krijgt er niet altijd de fans mee die je wilt. Een boel mensen zijn namelijk gewoon op zoek naar dat gratis product, en hebben geen enkele intentie om je winkel te bezoeken.

Dat gezegd hebbende, kan een winactie op zijn tijd toch een tactiek zijn die je in wil zetten. Let wel op dat Facebook regels aan zo’n winactie verbindt! De veelgebruikte ‘Like, deel en win’-actie is bijvoorbeeld niet toegstaan. De precieze en actuele regels rondom Facebook winacties lees je terug in de voorwaarden van Facebook.

12. Tag mensen en merken wanneer gepast


Door mensen of pagina’s te taggen in een bericht, zorg je ervoor dat jouw bericht getoond wordt aan (een deel van) de volgers of vrienden van die ander. Een goede manier dus om je pagina onder de aandacht te brengen bij mensen die je winkel nog niet kennen.

Natuurlijk wil je deze tactiek alleen toepassen wanneer het relevant is. Lukraak mensen taggen die niets met een bericht van doen hebben levert al snel irritatie (en minder fans) op. Deel je echter een foto van een evenement waar die klant opstaat? Een foto waarop een medewerker prijkt? Of een foto van een product van een bepaald merk? Dan is een tag gepast.

13. Zet een samenwerking op


Er is vast een andere pagina die mensen bereikt die jij ook graag wil bereiken. Bijvoorbeeld een winkel uit jouw buurt met een vergelijkbare doelgroep.

Benader die winkel of dat bedrijf dan eens en kijk of je een samenwerking op kan zetten. Een gezamenlijke winactie bijvoorbeeld. Of simpelweg het een keertje delen van elkaars pagina met daarbij een persoonlijk berichtje over waarom jullie elkaar aanraden. Vast en zeker dat het je nieuwe likes oplevert.

14. Plaats een video


Video’s (en dan met name Live video’s) hebben een groot bereik op Facebook. Groter dan berichten met alleen tekst of afbeeldingen. Wil je veel mensen bereiken en zo je pagina onder de aandacht brengen bij potentiële nieuwe likers? Ga dan aan de slag met video.

15. Plan posts op populaire tijdstippen


Veel mensen bereiken lukt je ook wanneer je jouw berichten plaatst op tijdstippen dat veel mensen online zijn. Wanneer dat is? Dat vind je terug in de Statistieken van jouw pagina. Check die tijdstippen dus en pas de tijdstippen waarop je jouw berichten plaatst aan naar aanleiding van deze informatie. (Check eventueel wel of je concurrenten niet toevallig ook allemaal op die tijdstippen posten, want dan kan het een strategische zet zijn om toch net een wat vroeger moment te kiezen.)

16. Gebruik je emailhandtekening


Je stuurt vast en zeker heel wat mailtjes de deur uit. Ieder die die mail ontvangt, ziet je emailhandtekening. Verwijs daarin dus ook naar je Facebook pagina. Niet een tactiek die je honderden volgers binnen een dag oplevert, maar iedere like is er weer eentje!

17. Gebruik humor


Een beetje entertainment op Facebook werkt. Humor scoort als een dolle op dit platform. Maak dus een eigen humoristische video, of ga op zoektocht op YouTube en deel de humoristische video van een ander.

18. Vertel verhalen


Wil je de harten van bestaande en nieuwe volgers winnen? Vertel dan verhalen. Stukken interessanter dan een koud en kil tekstje.

En wat voor verhalen je dan kan vertellen? Hoe je in aanraking kwam met dat ene merk en waarom je besloot die collectie in te kopen. Hoe een klant met een grote uitdaging jouw winkel bezocht en hoe jij die persoon hielp met het oplossen van zijn probleem. Hoe die ene medewerker zich van weekendhulp opwerkte naar jouw steun en toeverlaat. Wat je vertelt is aan jou!

19. Laat jezelf en je team zien


Ik schreef het al bij tip 1: persoonlijke foto’s werken. Niet alleen wanneer je een kijkje achter de schermen wil geven, maar ook wanneer je een product in de spotlight wil zetten. Wil je bijvoorbeeld over je marketingactie vertellen? Doe dat dan niet met een kale foto van dat product, maar zet jezelf of één van je teamleden met dat item op de foto.

20. Zet je mailinglijst in


En tot slot: zet je mailinglijst in. Ook door je Facebook pagina in de spotlight te zetten in je nieuwsbrief verzamel je extra likes. Want er zijn voldoende lezers die jouw Facebook pagina nog niet eerder zijn tegengekomen.

En de laatste tip: herhaal al deze tactieken met regelmaat, want geloof me dat het iedere keer opnieuw werkt!

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

 

Afbeeldingen via Unsplash, Unsplash, Pexels, Pexels en Pexels

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren