Hoe verwelkom jij je klanten?


Wel eens rondgelopen in een winkel waar je binnen de eerste 5 meter al 3 keer gewaarschuwd wordt voor camera bewaking? Ik wel. ‘Bij diefstal doen we direct aangifte.’ ‘Onze medewerkers zijn bevoegd uw tas te controleren’. ‘Wij maken gebruik van camera bewaking.’  Een welkom gevoel krijg je er als klant in ieder geval niet van.

Is het begrijpelijk? Natuurlijk. Zeker wanneer een winkel met regelmaat last heeft van diefstal kan de wanhoop en frustratie toeslaan. En eenieder die in de retailbranche werkt weet dat zelfs je stoutste dromen niet voorspellen welke vreemde klachten op je verkoopbalie terecht komen.

Om die situaties te voorkomen, communiceren winkels graag duidelijk wat je als klant mag verwachten. Of waar je als klant aan moet voldoen.

Da’s best begrijpelijk, maar hoe welkom voelt je klant zich eigenlijk nog in jouw winkel? Als hij of zij overal bordjes tegenkomt die vertellen om te waarschuwen? Let op; je mag hier niet zomaar ruilen! Denk er aan; we volgen je met de camera! Je mag deze producten niet testen!

Zou jij je op je welkom voelen..?

Ja, er is een (klein) gedeelte van je klanten die misbruik kan maken van jouw services. Maar het is niet nodig de rest van je klanten af te schrikken met allerlei waarschuwend communicatiemateriaal.

Nodig klanten liever uit om je producten wel te proberen. Benadruk al die geweldige redenen waarom ze juist wel bij jou zouden moeten kopen.

Stadshart Amstelveen zet op een rijtje hoe ze jou welkom heten. Paraplu lenen of Wifi gebruik? No problemo, gratis en voor niets.

Dille & Kamille nodigt klanten uit te proeven.

En ook het zetten van een kopje thee doen ze graag.

Bij Bagels & Beans ben je altijd welkom, ook om alleen maar even te schuilen.

Spar brengt de boodschap van uitverkochte producten met wat humor.

Loop eens een rondje door je winkel. Kijk hoeveel van je communicatiemateriaal gericht is op het geven van waarschuwingen. En hoe vaak je de klant juist uitnodigt en verwelkomt. Dat laatste moet op zijn minst de boventoon voeren.

En mocht je dan echt een keer een waarschuwing moeten geven, denk eens even na hoe je die waarschuwing onder woorden brengt. Want de woorden die je kiest maken wel degelijk een verschil…

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Stap eens uit je routine

Stap eens uit je routine
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!