Waarschuwing! Maakt jouw winkel deze fout?


Jouw wens: de omzet van je winkel laten groeien. Een betere ondernemer worden en meer succes boeken, zodat je de ruimte hebt om jouw passie (je winkel) uit te bouwen naar de droom die jij voor ogen hebt. Een mooi streven, maar wees dan wel voorzichtig dat je niet de volgende fout maakt.

Sinds 2012 adviseer ik zelfstandige winkeliers via Kooplust, en die winkels komen over het algemeen bij me terecht wanneer een ondernemer wil groeien in zijn of haar ondernemersvaardigheden of omzet. 

Het eerste wat we in zo’n geval doen, is het analyseren van de huidige situatie. Wat gaat er op dit moment goed, en waar is verbetering nodig? Wat heeft de winkel zelf al geprobeerd om aan de slag te gaan met die uitdagingen? Wat denkt de winkelier zelf dat bij zal dragen aan een verbetering?

In die analyse kan ik menigmaal dezelfde conclusie trekken. En om jou te waarschuwen dat je niet dezelfde fout maakt, deel ik die conclusie met je in deze blog.

Een veelgemaakte fout


Op welk gebied een winkelier die ik ontmoet, verbetering nodig heeft, verschilt. Het kan zijn dat een stijging in bezoekersaantallen cruciaal is, andere keren gaat het om het omtoveren van meer kijkers tot kopers of het verhogen van het bedrag dat klanten in de winkel besteden.

Welke activiteit volgens de winkelier zal bijdragen aan een verbetering, verschilt ook. De een is ervan overtuigd dat een webwinkel zal leiden tot meer klanten, de ander gelooft heilig dat een nieuw assortiment gaat zorgen voor een hoger bonbedrag bij klanten en weer een ander heeft voor ogen dat een koffiehoekje vast en zeker meer bezoekers aantrekt (buiten tijden van corona dan…).

Hoe verschillend de uitdagingen en de mogelijke oplossingen ook mogen zijn, ik bemerk vaak één overeenkomst.

De oplossing voor groei wordt gezocht in de compleet verkeerde hoek.

De winkelier heeft in het verleden allerlei activiteiten uitgeprobeerd die totaal niet of slechts beperkt bijdroegen aan de verbetering die de winkel zoekt. De lijst van wat de ondernemer heeft geprobeerd kan van een flinke lengte zijn, maar nog altijd heeft niets van die activiteiten de groei opgeleverd die de winkel nastreeft.

En dat is niet alleen omzettechnisch gezien jammer. 

Telkens maar proberen en geen (of weinig) resultaat zien, levert een deuk in iemands zelfvertrouwen en enthousiasme op.

Je kan er als ondernemer het gevoel van krijgen dat je ongeschikt bent. Gaan geloven dat ‘het vandaag de dag niet meer kan’. Met minder plezier op de winkelvloer staan. Opzien tegen die ene taak, die ene klant, of die ene dag, omdat het voor jou mislukking symboliseert.

Als ondernemer kom je zo in een neerwaartse spiraal terecht, en ook dat draagt logischerwijs niet bij aan een groei van je winkel.

Een waarschuwing voor jouw winkel


En dat is waarom ik je wil waarschuwen. Ik wil voorkomen dat jij bezig bent met het zoeken van oplossingen in de verkeerde hoek en zo je eigen succes blokkeert. 

Ik wil dat je gelooft dat het kan. Niet alleen dagelijks bezig zijn met je passie, maar daar ook (letterlijk en figuurlijk) winst in boeken. 

In al die jaren dat ik zelfstandige winkeliers adviseer heb ik gezien dat het kan.

Succesvol zijn met een stenen winkel, ook met toenemende online concurrentie.

Succesvol zijn met een stenen winkel, ook wanneer er een pandemie rondwaart.

Succesvol zijn met een stenen winkel, ook in die ene branche of op die ene plek.

Het kan echt. 

Maar dan moet je wel bezig zijn met de juiste activiteiten. Uren en uren tijd en energie besteden aan iets wat geen of weinig resultaat oplevert, helpt je niet.

Waarschuwingstekens


Natuurlijk is het moeilijk te bepalen of jij bezig bent met de juiste activiteiten, of de oplossing voor je groei in de compleet verkeerde hoeken zoekt. Een paar waarschuwingstekens die je kunnen helpen bepalen of je op de verkeerde weg zit, zijn de volgende:

Je wil je omzet laten groeien, maar je weet eigenlijk niet waar je mee aan de slag moet gaan om dat voor elkaar te krijgen.

Je hebt een idee bedacht om je omzet te laten stijgen, maar het is voor jouw gevoel nattevingerwerk of dat idee daadwerkelijk zal helpen.

Je steekt met regelmaat veel tijd en energie in het uitvoeren van ideeën, maar merkt vaak achteraf dat het onvoldoende of geen resultaat oplevert.

Je hebt geen duidelijk actieplan en doet voor jouw gevoel maar wat, hopende dat het resultaat oplevert.

Als dat jouw werkwijze omschrijft, dan is de kans groot dat ook jij oplossingen zoekt in compleet verkeerde hoeken. Tijd voor een verandering dus.

De oplossing


Wat de oplossing is? Je kennis uitbreiden. Je kennis uitbreiden over wat werkt en hoe je daarmee op de juiste manier aan de slag gaat. 

De resultaten van jouw winkel kunnen namelijk nooit groter zijn dan de kennis die in jouw hoofd aanwezig is.

En met het uitbreiden van die kennis wil ik je helpen. Ik geef met regelmaat extra tips over het laten groeien via gratis webinars, challenges en videotrainingen. Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ben je als eerste op de hoogte van deze gratis diensten waarin je nóg meer tips ontvangt. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!