Hoe je omzet en klantenbinding verbetert bij je kassablok


Je klant wil kopen. Joepie! Je belangrijkste taak zit erop. Of niet? Nou, nog niet helemaal. Want het contact aan je kassablok kan in grote mate bijdragen aan je omzet en je klantenbinding. Lees snel verder voor 5 tips.

De afhandeling aan je kassa is soms een ondergeschoven kindje. Het lijkt er niet meer zoveel toe te doen. Maar daar heb je het mis! Want er is juist van alles mogelijk om je klant nog een beetje blijer te maken en de omzet en binding met je klant te stimuleren. Laten we beginnen met tip 1.

Zorg dat je in contact kan blijven


Je kassa is de perfecte plek om ervoor te zorgen dat jij in contact kan blijven met je klant. Broodnodig, want de meeste winkels willen graag meer klanten naar de zaak krijgen. En dat doe je onder andere door op een regelmatige basis van je te laten horen. Zo bind je jouw klanten sterker aan jouw winkel.

Breng dus aan de kassa je klantenbestand en/of je nieuwsbrief onder de aandacht. Niet (alleen) door een bordje te plaatsen in de buurt van je kassa, maar door alle klanten persoonlijk te vragen of ze zich in willen schrijven. Vraag het iedere klant, want je zal verbaasd staan hoeveel mensen nog niet in je klantenbestand of e-maillijst staan!

Vraag om hulp


Vraag je klant ook eens om hulp aan de kassa. Nee, niet bij het inpakken van de goederen, maar door de mening van je klant te vragen. Door te laten zien dat jij de mening van je klant op prijs stelt, creëer je meer betrokkenheid tussen jou en je klant.

Waar kan je de mening van klanten over vragen? Nou, allereerst over je winkel zelf. Wat vonden ze van de ervaring in je winkel? Vraag klanten bijvoorbeeld of ze een review over je winkel willen plaatsen op Facebook of je website. Leg uit dat jou dat helpt en dat je het ontzettend op prijs zou stellen.

Maar ook over andere onderwerpen kan je de mening van je klanten vragen. Welke evenementen zouden zij graag bezoeken in je winkel? Welke merken missen ze in je assortiment? Of wat zijn hun favoriete merken?

Je hoeft op basis van één antwoord niet meteen je hele marketing of assortiment om te gooien. Maar je laat in ieder geval wel merken dat jij de mening van je klant op prijs stelt.

Verwijder je kassablok


Een wat meer drastische oplossing om de band met je klant te versterken: verwijder je kassablok.

Waarom? Omdat een kassablok letterlijk afstand creëert tussen jou en je klant. Veel winkels, bijvoorbeeld Apple, experimenteren daarom met afrekenen via medewerkers die rondlopen met een mobiele kassa.

Natuurlijk is dat geen geschikte strategie voor iedere winkel. Sommige winkels kunnen niet zonder kassablok. Kijk wat werkt voor jouw winkel en jouw klanten, en overweeg het idee eens als het bij jou past.

Praat over vorige aankopen


Weet je nog welke items jouw klant eerder kocht? Vraag er dan eens naar bij je kassa. Check of het product nog bevalt, en waarvoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt.

Door dit te doen, laat je jouw klant zien dat hij of zij speciaal voor je is (want wie voelt zich niet speciaal wanneer iemand zich de vorige ontmoeting herinnert?). Maar niet alleen dat, je krijgt ook nog eens waardevolle informatie over de ervaring van je klant. Informatie die je kan helpen bij het aanscherpen van je assortiment en je verkoopgesprek. En tot slot grijp je op deze manier de kans om eventuele klachten op te lossen, voordat je klant echt ontevreden wordt over een product dat niet naar behoren werkt.

Kortom, voldoende redenen om bij de kassa ook aandacht te besteden aan vorige aankopen.

Stimuleer impulsaankopen


En de laatste tip: stimuleer impulsaankopen. Je kassablok is een geweldige plek om klanten te verleiden tot een ongeplande extra aankoop. Hoe je dat doet? Lees de tips over het vergroten van het aantal impulsaankopen in deze blog.

Meer tips?


Wil jij meer tips over hoe jij de omzet van je winkel verbetert?

Kijk dan eens naar de Retail Academy van Kooplust, het programma waarin je alles leert over wat je als zelfstandige retail-ondernemer moet weten. In dit programma leer je onder andere hoe je commerciële presentaties op je winkelvloer opbouwt en hoe je je klanten prikkelt meer te kopen.

Klik hier om meer te lezen over de Retail Academy.

MEER WETEN OVER
de Retail Academy?

De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.

 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Wederkerigheid

Consumentengedrag: Wederkerigheid

Retailtrends: Branchevervaging

Retailtrends: Branchevervaging

Consumentengedrag: Sympathie

Consumentengedrag: Sympathie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!