Offline marketingactiviteiten die je winkel niet mag overslaan - Kooplust

Offline marketingactiviteiten die je winkel niet mag overslaan

Jarenlang praten we ondertussen al over online marketing en wat werkt op dat kanaal. Wat doe je als winkel op Facebook, Instagram, met je nieuwsbrief of op je website? Je zou bijna vergeten dat er ook nog een heleboel mogelijkheden zijn in offline marketing. Deze blog geeft je een overzicht.

Is het nog altijd de moeite waard om tijd en geld te steken in offline marketing? Jawel hoor. Want juist wanneer je de kracht van online en offline met elkaar verbindt, kom je tot de meest krachtige marketingstrategie voor je winkel.

Goed nadenken over wat je doet en hoe je dat doet, is echter wel een vereiste. Een aantal aanknopingspunten daarvoor geef ik je in deze blog.

Offline advertenties


Als eerste: offline advertenties. Of het nu gaat om een advertentie in de lokale krant, een regionaal tijdschrift of een abri langs de weg, ik ken winkels die er nog altijd enorme successen mee boeken.

Overweeg je met deze marketingactiviteit aan de slag te gaan, dan zijn twee overwegingen belangrijk. Bedenk eerst of jouw doelgroep aanwezig is op de plek waar jij wil adverteren. Zo niet, dan gaat je investering weggegooid geld zijn.

Ten tweede wil je ook nadenken over wat je doel is met je advertentie. Je naamsbekendheid uitbreiden vraagt bijvoorbeeld om een totaal andere strategie dan het aantrekken van publiek voor je evenement. Bepaal dus voor jezelf wat je doel is, en of/hoe je advertenties je kunnen ondersteunen in het behalen van dat doel.

Samenwerkingen


Samenwerkingen met andere winkels, bedrijven of verenigingen zijn een andere mogelijkheid wanneer je denkt aan het uitbreiden of aanscherpen van je offline marketingactiviteiten.

Ook hier is het van groot belang dat je partijen kiest met wie jij een grote overlap hebt in doelgroep. Dat betekent overigens niet dat je moet kiezen voor de meest voor de hand liggende partijen, want die vreemde eend in de bijt zou zomaar eens voor een verrassend resultaat kunnen zorgen…

Een ander overwegingspunt is welke verwachting beide partijen hebben van de samenwerking. Maak duidelijke afspraken over wat jullie beiden aan energie en activiteiten in de samenwerking stoppen. Verloopt een samenwerking in dat geval altijd succesvol? Nee, maar je hebt je kansen in ieder geval wel vergroot.

En ben je nu na afloop niet tevreden over je samenwerkingspartner? Geef het dan niet meteen op! Het kan even zoeken zijn naar de juiste partners voor jouw winkel, maar heb je die eenmaal gevonden, dan kan die samenwerking een flinke impuls betekenen voor je winkel.

Marketingacties


Marketingacties zoals promoties en het organiseren van evenementen zijn een must voor je winkel. Het is een vorm van offline marketing die in geen enkele winkel mag ontbreken.

Waarom dat zo is, schreef ik onlangs al in deze blog.

Voeg dit offline marketingelement dus zeker toe aan je marketingactiviteiten!

Spaarprogramma


Een spaarprogramma of loyalty‑programma is een offline marketingactiviteit die jouw winkel helpt klanten weer terug te leiden naar je winkel.

Een vereiste? Naar mijn idee wel. Er zijn talloze manieren om het op te zetten (anders gezegd: er zijn altijd mogelijkheden om iets op te zetten wat past bij jouw winkel) en duur hoeft het niet te zijn. Kortom: zeker doen.

Free publicity


Aandacht voor jouw winkel in de lokale of regionale krant is altijd mooi meegenomen en helpt je je winkel meer naamsbekendheid en aandacht te geven.

Je eerste prioriteit in marketing is het meestal niet, en het is ook niet altijd mogelijk gratis aandacht voor je winkel te krijgen. Maar wanneer het wel lukt, is het absoluut eentje die werkt. Vergeet dus niet te kijken naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw winkel.

Direct mail


Wie krijgt er nou nog post vandaag de dag? Het is in ieder geval voor eenieder een stuk minder geworden dan vroeger. En dat is dan ook precies de reden waarom direct mailings weer goed opvallen wanneer ze in de brievenbus van je klant vallen.

Goedkoop is het sturen van direct mailings niet. Het is dus niet voor iedere winkel of voor iedere marketingactie een interessante optie. Kijk naar jouw persoonlijke budget en overweeg met die informatie in handen of deze optie geschikt is voor jouw winkel.

Sponsoring


Een speciaal woord over sponsoring dan nog. Ook een soort samenwerking die op te zetten is, maar eentje waar heel wat winkels over twijfelen. Want ja: geld doneren aan die sportclub is leuk en aardig, maar ga je er ook extra klanten door in je winkel zien?

Of sponsoring aantrekkelijk is, bepaal je met behulp van dezelfde factoren als waarmee je iedere andere potentiële samenwerking beoordeelt. Heb je een belangrijke overlap in doelgroep met de club die om sponsoring vraagt? En kan je goede afspraken maken over de energie en activiteiten die beide partijen in de samenwerking stoppen?

Denk erover na hoe groot de kans is dat jouw winkel resultaat ziet van deze samenwerking. Of hoe je deze kans zelf kan vergroten. En neem dat mee in je keuze of sponsoring de juiste marketingactiviteit is voor jouw winkel.

Folders en flyers


Tot slot: folders en flyers. Iets waar je als winkel zijnde vandaag de dag nog tijd en geld aan moet besteden?

Er is zeker nog iets te zeggen voor deze vorm van offline marketing. Stel jezelf dezelfde vragen als bij offline advertenties. Leest jouw doelgroep die folder of flyer? En waar moet die folder of flyer je bij helpen? Want ook hier vragen bijvoorbeeld meer naamsbekendheid of meer publiek voor je evenement een andere strategie.

Kijk tot slot ook naar je budget om te bepalen of deze offline marketingactiviteit interessant is voor je winkel. Het vraagt een investering, dus kijk goed of die investering voor jouw winkel op dit moment een goed idee is.

Meer hulp bij je marketingactiviteiten?


Wil je nu meer leren wat een succesvolle marketingstrategie inhoudt? Daar wil ik je graag bij helpen. En dat doe ik tijdens de GROEI-Challenge. Wil je deze tips niet missen? Schrijf jezelf dan in voor de gratis GROEI-challenge van Kooplust!

Neem deel aan de gratis GROEI-Challenge!

Tijdens de GROEI-challenge zet Kooplust 7 dagen lang alles op alles om je te helpen groei te realiseren in het aantal klanten dat jouw winkel aantrekt. Je leert onder andere:

  • Wat jouw eerste twee prioriteiten moeten zijn wanneer je meer klanten aan wil trekken.
  • Hoe je de naamsbekendheid van je winkel vergroot.
  • Hoe je meer klanten overtuigt om jouw winkel te bezoeken, in plaats van de (online of offline) concurrent.
  • Welke doelgroep iedere winkel over het hoofd ziet bij de zoektocht naar meer klanten.
  • Welke stap je moet zetten om de grootste groei in klantenaantallen te realiseren.

De GROEI-Challenge start op 11 mei 2020 en houdt in dat je 7 dagen lang een video van ongeveer 10 minuten ontvangt vol met praktische tips voor je winkel. Wil je de gratis GROEI-Challenge niet missen? Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.