Hoewel ik je normaal gesproken liever wijs op wat de júíste manieren zijn om de omzet van je winkel te laten groeien, werd het toch eens tijd voor een blog met tips over wat NIET te doen. Want ja, stiekem zijn er ook heel wat slechte tactieken om de omzet van je winkel te laten groeien. In deze blog deel ik er 4 met je.
Als je de omzet van je winkel wil laten groeien, doe je dat het liefst in zo min mogelijk tijd en voor zo min mogelijk geld. Toch? Tactieken die veel geld of veel tijd kosten staan waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst. Zeker niet wanneer die tactieken uiteindelijk ook nog eens geen of maar heel weinig omzetgroei op blijken te leveren.
Om te voorkomen dat jij hier onnodig geld of tijd aan besteedt, neem ik een aantal tactieken met je door die winkeliers met regelmaat proberen, maar die in mijn ervaring weinig omzetresultaat opleveren.
Tactiek #1: Je assortiment uitbreiden
Je hoorde een klant zeggen dat die op zoek was naar een product dat jij niet verkoopt. Je hoorde van een andere winkel dat zij een bepaalde productlijn goed verkopen. Je denkt dat een nieuw assortiment nieuwe klanten naar binnen haalt, en dat je zo eindelijk wat meer mensen over de vloer krijgt. Je leverancier vertelt superenthousiast over die ene lijn van producten.
Allemaal redenen waarom je kan denken dat het uitbreiden van je assortiment dé manier is om je omzet te verhogen. De praktijk? In mijn ervaring levert deze tactiek vooral magazijnen op die tot de nok toe gevuld zijn met (onverkoopbare) voorraad. Voorraad die een steeds zwaarder blok aan het been van de winkelier wordt, omdat meer en meer geld vastzit in voorraad die maar niet verkoopt.
Je assortiment uitbreiden hoeft niet per se een verkeerde stap te zijn, maar ik raad je wel aan er voorzichtig mee om te gaan. Deze stap wordt nogal eens te snel en te makkelijk genomen. Een waarschuwing is daarom op zijn plek, om te voorkomen dat jij niet met een torenhoge voorraad komt te zitten die uiteindelijk misschien wel je winkel de das omdoet.
Breid je assortiment zeker niet uit op basis van de tip van één klant, één collega-winkelier of één enthousiaste leverancier. En doe het ook niet wanneer je winkel nu nog niet naar tevredenheid draait (dan zijn er namelijk andere problemen waar je eerst mee aan de slag moet).
Benieuwd hoe je precies bepaalt of uitbreiding van je assortiment voor jou de juiste stap is? In deze blog geef ik je nog een aantal extra tips over wanneer uitbreiding van je assortiment geen goed idee is (en wanneer wél).
Tactiek #2: Een tweede winkel starten
Deze tactiek heeft mij altijd wat vreemd in de oren geklonken, maar stiekem heb ik ‘m door de jaren heen met regelmaat uit de mond van ondernemers horen komen als ik vroeg naar wat hun idee was om de omzet van de winkel te verhogen. Welke tactiek dat is? Het starten van een tweede winkel.
Soms ging dat om het openen van een webwinkel naast de stenen winkel, soms om het openen van een tweede fysieke winkel, soms zelfs om het starten van een franchise-concept en een tweede ondernemer eenzelfde winkel laten openen.
Wat de reden is dat deze tactiek mij altijd vreemd in de oren heeft geklonken? Dat deze werd uitgekozen door winkels waar het (nog) niet lekker liep. En wanneer je eigen winkel niet goed draait, dan is het LAATSTE wat je moet doen een tweede winkel starten.
Soms voelt die tweede winkel misschien als een logische stap, omdat je daarmee een probleem in je eerste winkel kan ‘oplossen’. Een webwinkel lijkt voor de hand te liggen als je fysieke winkel te weinig bezoekers over de vloer krijgt en je telkens leest dat online shoppen flink groeit. Een tweede fysieke winkel of franchise-concept lijkt misschien een manier voor snelle groei als de omzet in je eerste winkel te langzaam stijgt.
Maar dit is waarom deze tactiek een slechte manier is om je omzet te laten groeien.
Een tweede winkel openen kost veel tijd én veel geld. En wat het nog lastiger maakt: als ondernemer moet je je focus, je tijd en je geld verdelen over twee bedrijven. Wanneer je nog niet in de fase bent dat die eerste winkel staat als een huis, betekent het dat beide winkels niet echt de aandacht krijgen die ze verdienen (en die nodig is om twéé succesvolle winkels te creëren).
Daarbovenop komt: wanneer je eerste winkel nog niet lekker draait, dan neem je simpelweg alles wat daar niet goed gaat mee naar je tweede zaak. De kans dat je tweede winkel veel beter draait? Die is echt minimaal. De kans is stukken groter dat je je een slag in de rondte werkt, geld ziet verdampen als water en blijft sukkelen met je omzet.
De boodschap: start geen tweede winkel wanneer je eerste niet goed draait, of wanneer je in die eerste winkel geen duidelijke (en succesvolle) processen hebt ontwikkeld voor alles wat er bij een winkel draaien komt kijken – van het aantrekken van klanten tot je marketing.
Wat wel een slimme zet is wanneer je eerste winkel (nog) niet goed draait? Investeren in je eigen kennis. Leer alles wat er is te weten over het aantrekken van en verkopen aan je klanten. Verbeter de processen in je eerste winkel en zorg dat deze winkel op-en-top draait. Het openen van een tweede succesvolle winkel gaat daarna namelijk veel sneller en veel makkelijker.
Tactiek #3: Zomaar wat doen
Deze derde tactiek is een van de meest gehanteerde tactieken als het op omzetgroei aankomt. De ‘ik doe maar wat’-tactiek. Gehanteerd door de ondernemer die graag een omzetgroei wil, maar geen idee heeft hoe die groei te realiseren.
Met regelmaat heeft die ondernemer al een supersuccesvolle winkel. Bij een blik in de spiegel krabt hij of zij zich alleen wel even op het achterhoofd en denkt: “Eigenlijk is het toeval dat de winkel goed draait. Want ik heb geen flauw idee of wát ik doe wel het juiste is. Ik doe vast iets goed, maar in plaats van hopen en afwachten of iets werkt wil ik wéten wat ik moet doen om de winkel nóg beter te laten presteren.”
In andere gevallen is de ondernemer die de ‘ik doe maar wat’-tactiek hanteert minder succesvol. Voor die ondernemer voelt het als zoeken naar de speld in een hooiberg als het gaat om wat nu precies de omzetgroei oplevert die hij of zij zoekt. Idee na idee wordt uitgeprobeerd, maar zelfs na jaren van experimenteren is deze ondernemer nog niet op het gewenste niveau.
Voor beide type ondernemers – succesvol of niet – betekent de ‘ik doe maar wat’-tactiek hanteren het volgende: de groei gaat langzamer dan nodig is, en levert meer twijfel en frustratie op dan nodig is.
Want ja: er zijn absoluut tactieken te noemen die snel een grote omzetgroei opleveren voor iedere winkel. Via Kooplust werk ik ondertussen ruim 10 jaar samen met lokale winkels aan hun omzetgroei, en er zijn tactieken die ik in die jaren bij heel wat winkels heb uitgetest. Tactieken die simpel uit te voeren zijn, geen groot budget vragen en omzetstijgingen van tientallen procenten opleveren.
Met andere woorden: blijven hangen in de ‘ik doe maar wat’-tactiek is niet nodig. Wil jij van een ‘ik doe maar wat’-tactiek naar een ‘dit is hoe ik stap voor stap de omzet van mijn winkel laat groeien’-plan gaan? Ik geef met regelmaat een gratis cursus over hoe mijn klanten de omzet van hun winkel hebben laten groeien. Klik hier om te zien welke gratis cursus er binnenkort op de planning staat.
Tactiek #4: Op zoek gaan naar het gouden ei
En dan de laatste slechte tactiek om de omzet van je winkel te laten groeien: op zoek gaan naar het gouden ei. In tegenstelling tot de ‘ik doe maar wat’-tactiek probeert de ondernemer die deze tactiek hanteert niet zomaar wat uit, maar gaat die juist bewust op zoek naar dat ene ge-wel-di-ge idee dat een gigantische ommekeer in de omzet van de winkel gaat betekenen.
Die gewenste omzetgroei is tot dusver nog altijd niet gerealiseerd. Meestal komt dat omdat het gouden ei nog niet is gevonden. Idee na idee is de revue gepasseerd, maar niets lijkt dat fantastische, unieke, doorbraak-realiserende idee te zijn.
De waarheid is dat deze ondernemer beter kan stoppen met het zoeken naar dat gouden ei. Want het is een slechte tactiek om de omzet van je winkel te laten groeien.
Waarom?
Omdat zoeken naar het gouden ei een eindeloze tocht is. Je forceert jezelf om dat geniale idee te vinden, en dat zorgt voor een druk die je creativiteit niet ten goede komt. Niets lijkt meer zó geniaal dat het het stempel ‘gouden ei’ verdient.
Ondertussen gooi je allerlei ‘kleine’ ideeën de prullenbak in, omdat ze niet voldoen aan jouw beeld van een gouden ei. Terwijl die kleine ideeën je heel wat omzetgroei op kunnen leveren in de tijd die je nu besteedt aan het zoeken naar dat gouden ei.
Start daarom liever met het uitvoeren van de ‘kleine’ ideeën. Eén stap vooruitzetten (welke stap dan ook) is beter dan zitten wachten totdat dat ene geniale idee eindelijk tevoorschijn wil komen in jouw hersenpan.
Iedere stap vooruit leert je namelijk iets – soms over wat wel werkt voor jouw winkel, en soms leert het je iets over wat juist niet werkt voor jou. Hoe dan ook brengt die stap je dichter bij het uitvogelen van de perfecte strategie voor jouw winkel (en het vinden van je gouden ei – wat zich waarschijnlijk al die tijd vlak voor je neus heeft verscholen als een idee dat niet geniaal genoeg leek).
De beste tactieken om de omzet van je winkel te laten groeien
Tja, en nu we de slechtste tactieken om de omzet van je winkel te laten groeien hebben doorgenomen, ben je natuurlijk ook benieuwd naar wat dan de béste tactieken zijn om de omzet van je winkel te laten groeien. Dat vertel ik je graag. Met regelmaat organiseer ik gratis cursussen en Masterclasses waarin ik daar meer over deel. Klik hier voor meer info over de eerste aankomende gratis cursus waar je aan kan deelnemen.