Last van winkeldochters? 3 tips over wat niet te doen


Winkeldochters. Die artikelen die maar niet van je winkelvloer willen verdwijnen. Ze drijven je af en toe misschien tot wanhoop. Gaat iemand ze ooit meenemen? In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe om te gaan met je winkeldochters.

Iedere winkelier heeft er last van. Artikelen die je vol enthousiasme inkocht, maar eenmaal op je winkelvloer lijken je klanten dat enthousiasme niet te delen. Het enige wat dat product doet, is stof vergaren.

Alhoewel iedere winkel last heeft van winkeldochters, gaat de ene winkel er compleet anders mee om dan de andere. En ja: bij sommige winkels blijken die winkeldochters toch opeens op het kassablok te kunnen verschijnen. Hoe pakken die winkels dat aan?

Laten we bij het begin beginnen en eerst eens kijken naar wat je in ieder geval niet moet doen.

Niet doen: afwachten


De slechtste keuze in dit geval is niets doen. Afwachten en hopen dat er uiteindelijk toch toevallig iemand binnenloopt en interesse heeft in dit artikel.

Waarom dit de slechtste keuze is? Omdat je geld in dat artikel hebt gestopt. En zolang dat item op jouw winkelvloer staat, zit je geld vast. Wat je wil, is dat geld zo snel mogelijk weer uit dat artikel halen. Want dan kan je het investeren in nieuwe (beter verkopende) artikelen of andere zaken die jouw winkel meer opleveren.

Kortom, merk je dat iets niet verkoopt? Kom dan direct in actie.

Niet doen: je winkeldochters direct afprijzen


Je eerste gedachte is dan misschien: ‘Afprijzen die hap!’ Om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Nu hoeft afprijzen niet verkeerd te zijn. Het kan uiteindelijk een goede keuze zijn en de enige keuze die overblijft om je winkeldochters tot geld te maken. Maar let op, ik schreef het al: uiteindelijk kan het een goede keuze zijn.

Daarmee bedoel ik dat je niet als eerste naar het afprijzen van je winkeldochters moet grijpen. Probeer eerst eens andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van dat product. Staat het nu misschien op een plek waar veel klanten niet kijken? Want niet zien staat gelijk aan niet kopen.

Test dat artikel op verschillende manieren en plekken. Kijk of dat invloed heeft op je verkoop.

Zie je geen verschil? Dan kan je alsnog ervoor kiezen om af te prijzen. Want nogmaals: (opnieuw) wachten en hopen dat iemand dit item koopt, is de slechtste keuze.

Niet doen: denken dat je verkeerd hebt ingekocht


Het laatste waar ik je voor wil waarschuwen is dit. Ga er niet meteen van uit dat een product dat niet verkoopt, een product is dat je klant niet wil hebben. Dat is een gedachte die jou de verkeerde kant op kan sturen in je inkoop en in je verkoop. Wanneer jij namelijk denkt dat niemand dat product wil hebben, dan haal je het minder snel uit je schappen in een verkoopgesprek. En ja, ook dat heeft invloed op hoe goed dat artikel verkoopt.

Zoals ik al schreef: test dat artikel eerst uit op verschillende plekken en verschillende manieren. Geloof me, dat is een simpele tip die in heel veel gevallen al werkt. Vorig jaar organiseerde ik de gratis GROEI‑Challenge, waarin ik winkeliers onder andere tips gaf over hoe zij hun slowsellers (ofwel hun winkeldochters) eindelijk eens konden gaan verkopen. En echt, velen van hen merkten dat met een beetje extra moeite, klanten dat product juist wél interessant vonden.

Meer tips?


Goed, je weet nu wat níét te doen met je winkeldochters. En ik lichtte al een tipje van de sluier op over wat je wel kan doen. Wil je nu meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je een gratis e-book met daarin de 5 stappen om een slechtverkopend product te verkopen.

Je bent daarnaast ook als eerste op de hoogte van gratis Challenges die Kooplust organiseert (zoals de GROEI-Challenge waar ik al over schreef). Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Hoe Lush inspeelt op koopgedrag

Hoe Lush inspeelt op koopgedrag
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!