Fysieke retail is niet dood, saaie retail wel


Dat stenen winkels ten dode zijn opgeschreven, zijn vooral spannend klinkende titels boven krantenartikelen. Want de waarheid ligt verre van dat. Maar saaie, alledaagse, onopvallende winkels? Die hebben wel een probleem.

Jaren terug leek het wel een feit: fysieke retail zou in de toekomst amper nog een rol spelen. Je las het althans te pas en te onpas in kranten, blogs en waar meer. Dat beeld is langzaam gekanteld. En terecht.

Want ja, alhoewel de groei in puur offline winkels wellicht een stuk langzamer gaat dan voor puur online spelers, groeit de omzet in fysieke retail wel degelijk. Sterker nog: de omzet van multichannel retailers groeide (volgens het CBS) in het eerste kwartaal van 2018 meer dan die van puur online spelers. Wat maar weer eens aantoont dat een stenen winkel op z’n minst onderdeel is van een winnende strategie.

ABN Amro stelde in maart van dit jaar nog in een van hun rapporten: “Wij geloven in de kracht van offline en online, waarbij de fysieke winkel het primaire verkoopkanaal blijft.”

(Overigens vertelde Sonny Duijn, sectoreconoom retail, daarbij wel: “Een webshop openen zonder een goed onderbouwde strategie kan risico’s met zich meebrengen. Zeker als voldoende schaalgrootte ontbreekt, is het erg moeilijk om winst te maken.” Een punt van aandacht naar mijn idee, met name voor zelfstandige retailers!)

En mocht er nu toch nog enige twijfel zijn over de rooskleurige toekomst van stenen winkels, dan is deze blog het lezen waard.

Dood niet, anders wel


Goed, dood is de stenen winkel dus absoluut niet.

Dus waarom zijn er dan toch nog allerlei winkels die het moeilijk hebben? Die weinig profiteren van de groeiende economie?

Het op-sterven-na-dood-zijn van fysieke winkels als geheel kunnen we uitsluiten. Maar retail is veranderd, dat zeker wel. Op vele manieren.

Hoe?

Een tijdje terug was mijn vriend op zoek naar een nieuw horloge. We zetten koers naar de winkel. De horloges lagen op een rijtje gepresenteerd in een glazen meubel. Na enige tijd staren vroeg mijn vriend aan een medewerker of hij misschien een paar horloges tevoorschijn wilde halen. Geen probleem. Mijn vriend wees enkele horloges aan, de medewerker haalde ze tevoorschijn. Een echt gesprek ontstond er niet. En zo stonden we na enkele minuten weer buiten, zonder horloge.

Terwijl we verder struinden, kon ik het niet helpen me te laten ontvallen: “Waarom zou een klant nu in hemelsnaam in zo’n winkel nog iets aankopen, als het ook online kan…? Wat is de onderscheidende factor in wat we zojuist meemaakten?”

Niets van de hele ervaring gaf mij een gevoel van toegevoegde waarde vergeleken met het online uitzoeken van een horloge.

Was dit een momentopname bij een winkel? Tuurlijk. Zijn er niet een heleboel winkels waar het anders gaat? Uiteraard. Maar ik weet zeker dat er ook een rits aan winkels zijn (ongeacht in welke branche ze zich bevinden) waar het wel op een vergelijkbare manier gaat.

De winkel had talloze manieren tot zijn beschikking om wél toegevoegde waarde te bieden. De medewerker had wat beter zijn best kunnen doen. De presentatie van de artikelen had spannender gekund. Er had van alles gedaan kunnen worden met communicatiemateriaal om mij te overtuigen van de waarde van dat artikel. Aankleding of activiteiten in de winkel hadden me langer kunnen doen blijven.

Maar niets van dat alles. Helaas.

Saaie retail is ten dode opgeschreven


Mijn punt? Het is niet de fysieke winkel die ten dode is opgeschreven. Sááie retail wel.

Stenen winkels die geen toegevoegde waarde bieden in vergelijking met het online kanaal. De dertien–in‑een‑dozijn‑winkels. De winkels met een middelmatige service. De winkels met een weinig inspirerend assortiment dat ook in tal van andere winkels te krijgen is. De winkels die met hun marketing proberen de volledige Nederlandse en/of Belgische bevolking aan te spreken. De winkels die uitblinken in nietszeggende promoties die al tig keer door de concurrenten zijn gedaan. De winkels met een ouderwets muisgrijs interieur dat we 20 jaar geleden ook al zagen.

Dát zijn de winkels die ten dode zijn opgeschreven.

Is jouw winkel saai?


Tuurlijk niet, jouw winkel behoort niet tot die saaie middenmoot. Hopelijk niet. Maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit een winkelier tegen ben gekomen die zich wel tot dat profiel rekent. Iedere winkelier is ervan overtuigd dat zijn winkel meer dan een middelmatige service, meer dan een middelmatig assortiment en meer dan een middelmatige marketing biedt.

Sommigen hebben gelijk in die visie. Sommigen niet.

Ik daag je uit je eigen winkel aan een kritische blik te onderwerpen. Loop die verschillende onderdelen van je bedrijf eens na. En bekijk in hoeverre je écht onderscheidend bent daarin ten opzichte van je concurrenten.

Misschien moet je gewoon opschrijven wat de concrete punten zijn die je anders doet. Ga ook nog maar eens bij die concurrenten kijken om te zien of zij die punten op dat lijstje echt totaal niet bieden.

En tot slot: bekijk ook eens wanneer in het verkoopproces jouw klant die onderscheidende punten ontdekt. Want als met name jouw klachtenafhandeling hetgeen is wat jou bijzonder maakt, dan kan je er gif op innemen dat een heleboel klanten (en niet‑klanten) nog geen idee hebben van wat jouw toegevoegde waarde is.

Anders gezegd: je onderscheidingskracht zou zich al moeten tonen als die klant nog geen voet op je winkelvloer heeft gezet. Of anders toch op z’n minst na het lopen van een rondje door je zaak.

Bijzonder heeft de toekomst


De bijzondere, onderscheidende, opmerkelijke stenen winkels. Die hebben de toekomst.

Er zijn talloze manieren om te kiezen waarop jouw winkel zich onderscheidt. Die keuze is aan jou. Maar dat je moet kiezen, dat staat vast.

En ja, met dat bijzonder(der) maken van je winkel start je het liefst zo snel mogelijk. Want, zoals het gezegde gaat: “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via Pexels en Unsplash.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

3 Koopmotieven van consumenten

3 Koopmotieven van consumenten

Consumentengedrag: Sympathie

Consumentengedrag: Sympathie

Retailtrends: Branchevervaging

Retailtrends: Branchevervaging
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!