Vernieuwing in de boekenbranche - Kooplust retail blog

Vernieuwing in de boekenbranche – deel 3

De afgelopen twee weken verschenen er op Kooplust twee artikelen over vernieuwing in de boekenbranche (zie hier de eerste post en de tweede post). Deze week een conclusie en praktische tips!

Dat er geen gebrek is aan inspirerende initiatieven is na de voorbeelden uit deze laatste twee columns wel duidelijk. Maar wat hebben ze gemeen en hoe is dit toe te passen in iedere boekhandel? We zetten het op een rijtje.

Van verkooppunt naar ontmoetingsplek


Een overeenkomst tussen veel van de genoemde concepten, is dat ze van de boekwinkel meer maken dan een verkooppunt. Denk bijvoorbeeld aan Tsutaya die ook een werkplek biedt of het idee om een platform te creëren waar consumenten van elkaar kunnen leren.

Het is mijn overtuiging dat winkels een plek moeten zijn waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en waar het delen van interesses centraal staat, zoals ik  al beschreef in “De winkel als kroeg”. Die trend is tevens terug te zien bij deze ontwikkelingen in de boekhandels. Denk daarom eens na wat je klanten eigenlijk doen met de boeken die ze bij je kopen. Willen ze het gebruiken als een naslagwerk voor hun baan? Nemen ze een gids mee op reis om nieuwe plekken te ontdekken? Of kruipen ze in een hoekje op de bank met thee om een nieuwe roman te lezen? En hoe kun je die activiteiten (voor een gedeelte) naar je winkel verplaatsen?

Tijdens een reis naar New York zijn me twee dingen opgevallen: dat in elke Starbucks mensen werken en lezen – wat onder andere door de huiselijke inrichting komt – en dat in veel boekwinkels op allerlei plekken comfortabele fauteuils staan, waar altijd mensen in zitten te lezen. Dus als je die romanlezer wilt behagen, zorg dan dat je winkel een plek is waar hij of zij zich thuis voelt en zich even op een stoel kan nestelen. Degene die een boek voor zijn werk gebruikt heeft waarschijnlijk meer aan voldoende stopcontacten om zijn apparatuur in te pluggen of een krachtige kop koffie.

Zo zijn er allerlei (kleine en grote) ideeën te verzinnen om je klanten uit te nodigen meer tijd in je winkel door te brengen en een passie te delen. Neem je doelgroep in gedachten, overweeg wat zij willen doen met jouw boeken, en gebruik je creativiteit! Maak van je zaak een showroom van nieuwe informatie, een plek om na te kunnen denken, te discussiëren of te reflecteren, een lokaal waar kennis kunde kan worden of een knusse kamer om weg te kruipen met een boek.

Specialisatie


Specialisme is een ander punt wat veel voorbeelden delen. Denk aan de vernieuwende bibliotheken die zich specifiek richten op jongeren die willen leren om te gaan met nieuwe media, of de voorbeelden uit de blogpost van Ernst Jan Pfauth.  Er kan dus potentie zitten in het verkleinen van je assortiment en doelgroep. Maar ook met een grote collectie is toegespitste kennis een pluspunt (zoals Tsutaya laat zien op hun reisafdeling, waar een curator die diverse reisboeken heeft geschreven je door de collectie leidt).

Jij (en je personeel) moeten de experts zijn. Jullie leiden de klant door de vele  mogelijkheden die er zijn. Iedereen kan daar wel hulp bij gebruiken. Want nu je tegenwoordig in elk deeltje van je leven keuzes moet maken en de hoeveelheid aan informatie je daarbij overvalt, is goed advies enorm waardevol geworden. Je kunt al beginnen met het kleinste stapje. Mensen bekijken vrijwel altijd welke boeken het best verkocht zijn. Waarom? Omdat als andere mensen het kopen of aanbevelen, het wel goed moet zijn. Maak dat dan eens wat persoonlijker en specialer. Laat je team handgeschreven aanbevelingen bij hun favoriete boeken plaatsen. Of laat iedere expert op zijn gebied een top 3 van de meest belovende schrijvers maken. Lijstjes en reviews werken altijd bij het prikkelen van de kooplust van klanten!

Wil je nog meer lezen over de kansen die er voor jou als meestercurator liggen? Lees dan de column ‘De toekomst van de zelfstandige winkelier’.

Nieuwe vormen van verkoop


Wat voortkomt uit het creëren van een ontmoetingsplek en je winkel specialiseren, is het vinden van nieuwe vormen van verkoop. Want wanneer jij de expert bent op een bepaald gebied, heb je jouw klanten meer te bieden dan alleen een boek. En een ontmoetingplek wordt niet gemaakt uit een thriller en een kassa.Een voorbeeld van zo’n vernieuwend verdienmodel: de schrijver en boekhandel uit het eerste artikel die gezamenlijk een betaald advies geven aan een klant. Deze klant ontvangt een leeslijst die hem verder helpt met zijn persoonlijke situatie . Klinkt misschien niet als een voor de hand liggend idee, maar nadenken over waarom jouw consument een bepaald boek koopt kan interessante ingevingen opleveren. Wie weet wil die reiziger ook een reis bij je boeken. Of die wijnfanaat een alcoholische selectie uit de wijnalmanak die hij net heeft gekocht (voordat je zegt dat je daar niet de ruimte of de mogelijkheden voor hebt: al eens nagedacht over samenwerking met andere lokale winkeliers?).

Maar ook cursussen, workshops, lezingen of abonnementen kunnen nieuwe vormen van verkoop zijn. Wanneer je een kinderboekenhandel hebt, zouden (groot)ouders dan geïnteresseerd zijn een boekenabonnement cadeau te doen, waarbij het kind elke maand een nieuw boek mag uitzoeken?

De conclusie: gebruik je verbeeldingskracht om tot nieuwe plannen te komen! Er liggen zoveel kansen, maar het vraagt om een nieuwe denkwijze over wat je winkel te bieden heeft aan klanten. Hopelijk hebben de artikelen van de afgelopen weken daarvoor inspiratie opgeleverd. Wil je eens van gedachten wisselen of kun je nog meer ideeën gebruiken, neem gewoon eens contact op!

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.