Vernieuwing in de boekenbranche - Kooplust retail blog

Vernieuwing in de boekenbranche – deel 2

Vorige week deel 1 van een post met ideeën over vernieuwing in de boekenbranche. Waar liggen nog kansen en mogelijkheden voor deze tak van retail, die bedreigt wordt door bijvoorbeeld e-readers en online spelers? Deze week is het tijd voor deel 2.

Mocht je de eerste post nog even terug willen lezen (over nieuwe vormen van verkoop en opvallende marketing acties in de boekhandel), kijk dan hier. Onderstaand nog meer inspiratie!

Boeken vs kennisoverdracht


Ik schreef het al eerder in ‘De winkel als kroeg’, een winkel moet zich niet richten op het product wat ze verkopen, maar op de behoefte die ze willen vervullen. Wanneer het –zoals in de boekhandel – gaat om kennisoverdracht, zijn er veel meer mogelijkheden te creëren dan alleen het verkopen van een boek. Zo schreef Erna Winters onlangs een blogpost met enkele interessante ideeën (gericht op bibliotheken, maar even zo goed toepasbaar in boekwinkels): bijvoorbeeld het organiseren van een lezing over een bepaald onderwerp naar aanleiding van de wensen van een groep, of een platform bieden waar consumenten van elkaar kunnen leren.

Kennis omzetten in kunde is een motto wat veel vernieuwende bibliotheken in hun verdienmodel verwerken. Neem maar eens een kijkje naar MediaLab (waar jongeren de technische tools kunnen vinden om te leren hoe je blogposts schrijft, podcasts maakt en digitale foto’s bewerkt) en de Library Farm (waar je kunt leren hoe je een groentetuin maakt en onderhoud, niet uit een boekje maar met een stuk grond). Ook een vermelding waard is I Street Press, een plek waar schrijven en publiceren centraal staat. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld schrijfcursussen volgen en hun eigen boek laten publiceren. Al deze bibliotheken zetten het in de praktijk brengen van kennis centraal, en creëren daarmee een plek waar vanalles te beleven is.

De boekenzaak als meestercurator


Een van mijn favoriete columns over boekhandelaren is deze van Ernst Jan Pfauth, waarin hij pleit voor een smaller assortiment wat met zorg door een expert (ofwel een meestercurator) is geselecteerd. Een idee waar ik me in kan vinden, omdat het nastreven van een breed assortiment diverse problemen oplevert. Jammer genoeg
is dit wel de wijze waarop de meeste boekhandels te werk gaan. Het eerste struikelblok hierbij is dat hoe breed het assortiment ook is – je wordt altijd voorbijgestreefd door de Bol.com’s van deze wereld, die niet gebonden zijn aan een fysieke ruimte.
Een tweede uitdaging is dat een grote diversiteit in onderwerpen of soorten boeken ten koste van de diepte gaat. Zo heb ik een enorme interesse voor retail en consumentengedrag, maar bij Selexyz kan ik daar misschien 2 boeken over vinden. Consequentie? Ik koop online, waar ik ook nog even kan checken welke boeken experts uit de branche aanraden.

Specialiseren heeft uiteraard nadelen, de klantengroep die je kan bedienen verkleint zich. Maar wanneer je je richt op de massa, loop je ook een enorm risico. Namelijk dat niemand zich meer door je aangesproken voelt. Bekijk het eens zo: naar wie ben je geneigd als eerste toe te gaan voor informatie over een tv, de tv-expert of de elektronica-expert?
De uitdaging is nu deze inspiratie uit de laatste twee artikelen om te zetten naar uw winkel. Voor een beetje hulp daarbij volgende week nog een post met praktische tips en conclusies!

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.