Een spaarprogramma: doen of niet? En als je het doet, hoe pak je het dan op de juiste manier aan? In deze blog geef ik je antwoord op een paar veelgestelde vragen rondom dat onderwerp.
Je klanten terug laten keren moet bovenaan je marketing‑to-dolijstje staan. Waarom? Omdat van eenmalige klanten, trouwe klanten maken je het minste geld kost en de makkelijkste manier is om meer bezoekers naar je winkel te krijgen.
Een spaarprogramma ondersteunt je daarbij. Of het je daadwerkelijk meer omzet oplevert, daar zijn de onderzoeken over verdeeld. Hoe dan ook levert het je wel gegevens op over je klanten, en dat helpt je sowieso om je marketingstrategie aan te scherpen. Plus: je vaste klanten verdienen naar mijn idee af en toe wat extra’s.
Een spaarprogramma opzetten is dus een slim idee. Maar ja, dan komen de vragen. En de eerste veelgestelde vraag is dan: zelf doen, of een bestaand programma gebruiken?
Eigen spaarprogramma of aansluiten bij landelijk programma?
Er zijn diverse landelijke spaarprogramma’s waar je je winkel bij aan kan sluiten. Klanten kunnen dan met hun pas niet alleen bij jouw winkel sparen, maar deze ook gebruiken voor spaarpunten bij andere winkels. Vaak betaal je voor aansluiting bij zo’n systeem een maandelijks abonnementsbedrag en soms eenmalige opstartkosten.
En dat is direct de reden waarom ik in veel gevallen niet direct aanraad voor een extern systeem te kiezen. Zelf een spaarprogramma opzetten kan zonder al te veel moeite en zonder al te veel kosten. Zijn dat dus belangrijke overwegingspunten voor jou, kies dan voor een eigen spaarsysteem.
Welke gegevens verzamelen?
Een andere veelgestelde vraag is welke gegevens je via je spaarprogramma zou moeten verzamelen. Daar zijn verschillende opties voor, maar één ding zou naar mijn idee zeker niet vergeten mogen worden. En opvallend genoeg is dat nou juist wat vaak ontbreekt.
Over welk gegeven ik het heb? Hoe vaak je klant naar je winkel komt.
Je spaarprogramma zou moeten registreren wanneer je klant bij je koopt. Want dat spaarprogramma zet je op om klanten vaker terug te laten keren, toch? Je zou dus op z’n minst moeten zien hoe vaak die klant bij jou shopt. Zodat je ook kan meten of wijzigingen in je spaarprogramma of andere marketingacties, effect hebben op hoe vaak klanten terugkeren.
Zorg er dus voor dat je – wat voor systeem je ook kiest – altijd in staat bent om terug te zien hoe vaak een klant in jouw winkel koopt.
Fysieke of digitale kaart?
En tot slot de veelgestelde vraag: fysiek of digitaal? Is het nodig mensen een pasje te geven dat ze in handen kunnen houden of voldoet registratie in jouw computer ook?
Geen van beide is verkeerd, en er zijn van beide opties voordelen te benoemen.
Maar de fysieke pas of kaart heeft een enorm voordeel: je klanten hebben iets in handen (of in hun portemonnee). En dat zorgt er vanzelf voor dat ze eerder aan jouw winkel denken.
Ik heb zelf als consument diverse keren meegemaakt dat ik pas doorkreeg (of me herinnerde) dat ik meedeed aan een spaarprogramma op het moment dat een medewerker aan de kassa me op mijn openstaande spaarsaldo wees. Je kan jezelf dus afvragen of dat spaarprogramma mij en andere klanten daadwerkelijk vaker naar de winkel kreeg. Het was ten slotte niet de herinnering aan het loyalty‑systeem wat (deels) de reden was om naar de winkel toe te komen.
Mijn ervaring – als klant en als retail‑adviseur – is dan ook dat een fysieke pas beter bijdraagt aan dat wat je wil bereiken met je spaarprogramma: meer bezoeken aan je winkel.
Het opzetten van een goed spaarprogramma
Wil je meer leren over het opzetten van een goed spaarprogramma? Bijvoorbeeld hoe je het snel en simpel zelf opzet? Welk type spaarprogramma het best werkt? Hoe je het op een succesvolle manier lanceert?
Kijk dan eens naar de Retail Academy van Kooplust. Want daarin leer je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.
Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.
Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.