Tips voor de juiste begroeting in een winkel!


Klanten begroeten lijkt een simpele (en voor sommigen misschien onnodige) taak, maar dit eerste contact met de bezoekers van je winkel is van groot belang. En niet alleen om diefstal te voorkomen! Het doel van een begroeting in een winkel is om ervoor te zorgen dat een klant zich op zijn gemak voelt. Daarmee wordt het makkelijker een verkoopgesprek te starten.

Een klant begroeten zou gesneden koek moeten zijn. De eerste aanzet om een bezoeker te verleiden tot een aankoop niet benutten kost simpelweg geld. Het verbaast me dan ook dat het overgrote merendeel van de winkels hier kansen laat liggen. In grofweg 70% van de winkels klinkt niet eens een ‘hallo’ wanneer iemand over de drempel stapt. En van die overige 30% laat minimaal de helft de mogelijkheid voorbij gaan om het gesprek al iets verder uit te breiden. Ongelooflijk, wanneer er aan de andere kant geklaagd wordt over dalende omzetten!

De juiste manier vinden om een klant aan te spreken is niet altijd even makkelijk. De zin ‘Kan ik u ergens mee helpen?’ (of welke variant daar op dan ook) is nog altijd een veel gebruikte openingszin bij de begroeting. Maar vaak schrikken deze woorden een consument af. Zijn of haar eerste gedachte? Hoe kom ik zo snel mogelijk van die vervelende verkoper af…

Dus tijd om eens wat anders te proberen! Kijk bijvoorbeeld eens onderstaande korte video van Bob Phibbs. Hij adviseert verkopers altijd iets in handen te hebben en het echte verkoopgesprek tot later uit te stellen, zodat de klant zich meer op zijn gemak voelt. Het is niet de enige manier, creatieve verkopers kunnen allerlei wegen vinden om een gesprek aan te knopen met een klant. Kies of laat je medewerkers een manier kiezen die past bij de verkoper en bij de klant. Maar wat voor wijze je ook kiest: ben pas tevreden wanneer 100% van je bezoekers begroet en aangesproken wordt! Het zal zich direct in je omzet uiten..

MOEITELOOS EN SNEL HET VERKOOPTEAM VAN JE WINKEL
trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

13 manieren om je klant te bedanken

13 manieren om je klant te bedanken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!