Store visit: Toy Kingdom, Harrods - Kooplust retail blog

Store visit: Toy Kingdom, Harrods

Londen: altijd een goede stad om retailinspiratie op te doen. Na een bezoekje vorige week bleek maar weer eens hoeveel we in de Nederlandse winkels nog kunnen doen om klanten te verleiden en blij te maken. En de nieuwe speelgoedafdeling van het warenhuis Harrods stak er met kop en schouders bovenuit!

Qua speelgoedwinkels heeft Londen vanalles te bieden, van de frisse inrichting van The Funky Fairy winkel tot de meer klassieke Disney store. Disney1Bij die laatste sta ik me toch iedere keer weer te verwonderen hoe ze die magische sfeer rondom het merk ook instore feilloos weten neer te zetten. Een toverachtig muziekje, een enorm kasteel met Goofy en sprookjesachtige bomen waar  dwarrelende sneeuwvlokjes op geprojecteerd worden. Een schitterende winkel dus, maar mijn verwachtingen werden pas echt overtroffen bij Harrods.

Toy Kingdom


Het warenhuis opende haar nieuwe speelgoedafdeling, Toy Kingdom genaamd, afgelopen juli. Met het idee een ‘gender-neutral’ concept te introduceren, werd de traditionele invulling met een duidelijke scheiding tussen jongens- en ToyKingdom2meisjesspeelgoed van tafel geveegd. In plaats daarvan kwamen themagerelateerde hoeken zoals ‘The Candy Store’ en ‘The Enchanted Forest’. Of ze nu in dat idee geslaagd zijn, valt aan te vechten. Door de combinatie van bepaalde producten en de plaatsing van bijvoorbeeld grote roze schoenen doet de ene hoek toch een stuk meisjesachtiger aan dan de andere. En al het mannelijk personeel een blauw shirt aantrekken en hun vrouwelijke collega’s een roze shirt helpt ook niet.

Maar afgezien van die discussie, is het de winkel gelukt een sfeer te creëren die ik nooit eerder in een speelgoedwinkel tegen ben gekomen. Overal waar je kijkt, zie je spelende kinderen, lachende ouders en enthousiaste medewerkers. De afdelingen zijn op zo’n wijze ingericht dat het spelen met en ervaren van de producten centraal staat. Om de zoveel meter staat een tafeltje met een medewerker (lid van Team Toy), waar een product ligt wat ieder kind mag testen. Een kort technisch experiment om sneeuw te maken, tekenen op een tablet of het versieren van je nagels.

Personeel als drijvende kracht


Lopende over de afdeling, vroeg ik me af wie hier nu eigenlijk het meeste plezier uitstraalde. Was het de ToyKingdom1medewerker die tijdens het demonstreren van een gevechtsvliegtuigje in zijn walkie-talkie instructies naar een denkbeeldige commandopost riep, de vaders die met grote ogen naar dat vliegtuigje aan
het kijken waren, of het meisje wat liefdevol een speelgoedhondje aaide? Op de een of andere manier leken ze zich allemaal (weer) even kind te voelen. En dat een winkel dat voor elkaar krijgt, is naar mijn idee pas echt magisch te noemen.

Het wees me er ook maar weer eens op, hoe groot de rol van personeel tijdens het shoppen is. De inrichting van Harrods zet een sfeer neer, maar het is het team wat je meetrekt in de speelgoedwereld. Hun open houding, inzet en enthousiasme is duidelijk zichtbaar en zorgt ervoor dat je als klant vanzelf een lach op je gezicht krijgt.

Conclusie


De conclusie? Staat bij de betoverende winkel van Disney het kopen van producten nog duidelijk voorop, Toy Kingdom slaagt erin het plezier wat speelgoed geeft centraal te stellen. En dat laatste is nog een veel krachtigere koopprikkel.

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.