Minder producten, meer omzet - Kooplust retail blog

Minder producten, meer omzet

Loop willekeurig welke winkel binnen, en het motto lijkt vooral te zijn dat er zoveel mogelijk producten gepresenteerd moeten worden. Rekken vol, presentaties tot aan het plafond. Menigmaal zijn artikelen uitgestald op plekken waar de consument niet bij kan zonder hulp. Alles om zoveel mogelijk rendement uit de vierkante meters te halen, om een aanbod te laten zien waar hopelijk iedere bezoeker wat van zijn slag kan vinden. Maar staat meer producten wel gelijk aan meer omzet?

Exceptionele cijfers


Laten we Apple maar weer eens als voorbeeld nemen. Zij zijn een van de eersten geweest die het aandurfden de focus in hun winkels niet op het aantal producten, maar op het ervaren en uittesten van de artikelen legden. Grofweg 90-95% van de verkoop vloer oppervlakte in de winkels wordt gereserveerd voor welgeteld 4 producten; de  ipad, de iphone, de ipod en de macbooks. En dat betaalt zich uit: de gemiddelde omzet per vierkante meter voor Apple stores is zo’n €45.500 (even ter vergelijking, andere elektronica zaken in Nederland blijven hangen op gemiddeld zo’n €5.000 per vierkante meter). Toegegeven, er zijn andere factoren die een rol spelen in deze hoge score, maar desalniettemin is het een exorbitante omzet voor een winkel die zo weinig producten presenteert.

Meer productfocus


Boutiques met luxe goederen hanteren al langer het principe “less is more” qua artikelpresentatie, wat zij zich kunnen veroorloven door hogere productprijzen. Maar ook in het middensegment zijn steeds meer winkels te ontdekken die bewust kiezen voor een lager aantal artikelen in de winkel, en daarmee meer aandacht creëren voor de producten zelf.

Want laten we eerlijk zijn, wie bekijkt alle gestapelde en gevouwen t-shirtjes in een kledingzaak? Of alle ruggen van de rijen romans in boekwinkels? Hoe meer producten, hoe minder de consument in staat is koopwaar te zien- zowel letterlijk als figuurlijk. Een kledingzaak waar een beperkt aantal kledingrekken staat is naar mijn idee dan ook verfrissend. Een klant wordt daarmee uitgenodigd kledingstukken eens echt te bekijken. Zet daar vervolgens een medewerker bij die goede kennis heeft over de producten en een consument kan verleiden met de mogelijkheden en kwaliteiten van het item, en je hebt een winnende combinatie.

Toegevoegde waarde


Klakkeloos consumeren verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Klanten willen weten waar en hoe een artikel gemaakt is en denken na of de aankoop wel echt nodig is. Wanneer je als winkelier kan overbrengen waarom je producten speciaal zijn, creëert dat een stukje toegevoegde waarde. Dat start al bij de inrichting van de winkel, want overvolle stellingen schreeuwen alles behalve ‘speciaal’ uit. Aandacht en ruimte voor producten draagt bij aan de status van je collectie, je winkel en uiteindelijk daarmee ook aan de status van de consument zelf.

Nog wat inspiratie opdoen? Breng eens een bezoekje aan Options in Amsterdam, een winkel welke zichzelf heeft benoemd tot  ‘contemporary department store’. Een keur aan artikelen, maar allen zorgvuldig geselecteerd en gepresenteerd. Niet verbazingwekkend als deze winkel een stuk meer hebberigheid bij je op gaat roepen dan een traditioneel warenhuis!

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.