Hoe je de omzet per vierkante meter van jouw winkel verhoogt


Hoe haal je meer omzet uit je winkelvloer? Kan dat, zonder drastische wijzigingen te maken? Ja hoor, dat kan. Vaak ligt er nog volop winst in kleine hoeken. En waar precies, dat leg ik je uit in deze blog.

Allereerst: je omzet per vierkante meter, hoe bereken je die? Simpelweg door de jaaromzet van je winkel te delen door het aantal vierkante meter verkoopvloeroppervlakte van je winkel (paskamers, kantines en andere ruimtes die niet behoren tot je verkoopvloer dus niet meegerekend).

Wanneer je dat berekend hebt, is het tijd om te kijken hoe je dat cijfer omhoog kan krikken. Ik geef je 4 mogelijke manieren.

Check je winkel lay-out


Bekijk eens of je de inrichting en je lay-out van je winkel kan verbeteren. Zijn er bepaalde plekken in je winkel die te vol staan of te rommelig zijn? (Te netjes hoeft ook niet, maar een chaotische presentatie drijft shoppers eerder weg dan dat het aantrekt.)  Zijn er bepaalde plekken in je winkel die niet goed te zien of te bereiken zijn voor je klanten? Zet je de best verkopende items neer op plekken waar bezoekers van je winkel ze meteen zien?

Het klinken als kleine (misschien zelfs onbelangrijke) onderdelen. Maar kleine veranderingen in je inrichting kunnen een groot effect hebben!

OmzetVerhogen1

Neem je assortiment onder de loep


Een andere manier om de omzet per vierkante meter te verhogen, is om de verkoop per productgroep eens goed te bekijken. Waardevolle vloeroppervlakte besteden aan producten die niet goed verkopen is niet slim. Bekijk de resultaten per productgroep met regelmaat. En wanneer er groepen, merken of assortimenten zijn die te weinig opleveren voor de ruimte die ze innemen, verklein of verwijder die productgroepen dan.

Stimuleer impulsaankopen


Door impulsaankopen te stimuleren, kun je het gemiddelde bonbedrag van iedere klant snel doen stijgen (en dus ook je omzet per vierkante meter). Hoe stimuleer je impulsaankopen? Dat lees je in de blog ‘Impulsaankopen vergroten? Volg deze 4 wetten‘.

Train en motiveer je medewerkers


Train en motiveer je medewerkers om iedere klant te begroeten en te benaderen. Wacht niet tot klanten vanzelf op iemand afstappen. Dit is een van de manieren waarop je het snelst meer omzet binnen kunt slepen, laat die kansen dus niet liggen!

Is er meer mogelijk?


Ja, er is absoluut nog meer mogelijk om je omzet per vierkante meter te verhogen. Wil je meer tips ontvangen? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Retailtrends: Branchevervaging

Retailtrends: Branchevervaging
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!