Hoe de kleur rood consumenten beïnvloedt - Kooplust

Hoe de kleur rood consumenten beïnvloedt

De opruimingsmaand komt er voor veel winkels weer aan (of is al begonnen). De aardbeirode sale-prijzen en vuurrode kortingspercentages stralen je tegemoet. Maar wat is nu precies het effect van de kleur rood op consumenten?

Onderzoekers aan de Universiteit van Oxford gingen met die vraag aan de slag (1). En wat concludeerden ze? De kleur rood heeft vooral effect op mannen.

Mannen gebruiken de kleuren in een advertentie om de waarde van een product te bepalen. Vrouwen daarentegen lezen liever de tekst. Mannen blijken die tijd niet te willen nemen en kiezen daarom voor visuele aanwijzingen. Rood staat bij mannen (sterker dan bij vrouwen) voor plezier en genot, en dus trekt de kleur aan.

Gaat het om prijzen in de winkel, dan geldt ook hier dat mannen visuele aanwijzingen gebruiken om snel een conclusie te trekken. Rood heeft daarbij invloed op de prijsperceptie. De eerste indruk van die rode prijzen bij mannen? “Ik kan geld besparen!”

Vraag je die mannen overigens om zich nog eens te verdiepen in de prijzen, dan verdwijnt het effect van de rode kleur. Het onderzoek suggereert daarmee dat rode prijzen vooral werken wanneer mannen niet goed opletten en een snelle boodschap doen.

En het effect van roodgedrukte prijzen op vrouwen? Niet aanwezig. Vrouwen worden net zo snel verleid door rode als door zwartgedrukte prijzen. De onderzoekers vermoeden dat vrouwen sowieso al sterk letten op kortingen, en daarom de kleur rood geen extra verleiding oplevert.

Dus krijg je veel mannelijke shoppers over je winkelvloer? Vergeet de kleur rood niet…

 (1) Puccinelli, N. M., Chandrashekaran, R., Grewal, D. & Suri, R. Are men seduced by red? The effect of red versus black prices on price perceptions. J. Retailing. 89, 115–125 (2013)

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.