Hoe de kleur rood consumenten beïnvloedt


In de opruimingsmaand ontkom je er niet aan: de aardbeirode sale-prijzen en vuurrode kortingspercentages stralen je dan tegemoet. Maar wat is nu precies het effect van de kleur rood op consumenten?

Onderzoekers aan de Universiteit van Oxford gingen met die vraag aan de slag (1). En wat concludeerden ze? De kleur rood heeft vooral effect op mannen.

Mannen gebruiken de kleuren in een advertentie om de waarde van een product te bepalen. Vrouwen daarentegen lezen liever de tekst. Mannen blijken die tijd niet te willen nemen en kiezen daarom voor visuele aanwijzingen. Rood staat bij mannen (sterker dan bij vrouwen) voor plezier en genot, en dus trekt de kleur aan.

Gaat het om prijzen in de winkel, dan geldt ook hier dat mannen visuele aanwijzingen gebruiken om snel een conclusie te trekken. Rood heeft daarbij invloed op de prijsperceptie. De eerste indruk van die rode prijzen bij mannen? “Ik kan geld besparen!”

Vraag je die mannen overigens om zich nog eens te verdiepen in de prijzen, dan verdwijnt het effect van de rode kleur. Het onderzoek suggereert daarmee dat rode prijzen vooral werken wanneer mannen niet goed opletten en een snelle boodschap doen.

En het effect van roodgedrukte prijzen op vrouwen? Niet aanwezig. Vrouwen worden net zo snel verleid door rode als door zwartgedrukte prijzen. De onderzoekers vermoeden dat vrouwen sowieso al sterk letten op kortingen, en daarom de kleur rood geen extra verleiding oplevert.

Dus krijg je veel mannelijke shoppers over je winkelvloer? Vergeet de kleur rood niet…

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


 (1) Puccinelli, N. M., Chandrashekaran, R., Grewal, D. & Suri, R. Are men seduced by red? The effect of red versus black prices on price perceptions. J. Retailing. 89, 115–125 (2013)

Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Consistentie

Consumentengedrag: Consistentie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!