Het marketingonderdeel dat winkels te vaak vergeten - Kooplust

Het marketingonderdeel dat winkels te vaak vergeten

Heb je die blog van een paar weken terug gelezen? Over het sleutelingrediënt om meer bezoekers naar je winkel te trekken? Mooi zo. Dan vertel ik je in deze blog over een extra ingrediënt dat je zeker niet mag vergeten.

Een paar weken geleden schreef ik al dat meer bezoekers meestal betekent dat je meer aan marketing moet doen. (Waarom dat jouw grootste kans vormt op het aantrekken van meer klanten lees je hier.)

Wanneer winkeliers bij mij komen met de vraag hoe ze meer bezoekers naar hun winkel kunnen krijgen, start ik daarom vaak met het in kaart brengen van wat die winkel precies doet aan marketing. En in grofweg driekwart van de gevallen kom ik erachter dat ze één ding helemaal vergeten.

Wat dat is? Het organiseren van marketingacties.

Wat een marketingactie is


Nu, voordat ik je uitleg waarom marketingacties een onderdeel moeten vormen van je marketingstrategie, wil ik eerst een veelgehoorde misvatting uit de weg ruimen.

Marketingacties hoeven niet gelijk te staan aan een kortingsactie of een ‘like, deel en win’‑actie op Facebook. Sterker nog, ik ben zelf geen groot voorstander van dat type acties (ik geloof namelijk dat je als zelfstandig winkelier niet te vaak met kortingen moet strooien en zo’n winactie op Facebook leidt in de meeste gevallen niet tot veel resultaat op je winkelvloer).

Dus ja, kortingsacties en winacties zijn voorbeelden van marketingacties. Maar er kan veel meer dan dat.

Andere voorbeelden van marketingacties zijn bijvoorbeeld het organiseren van evenementen, samenwerkingen met andere winkels of bedrijven, een inruilactie, een extra cadeautje bij een aankoop zoals een goodybag, en ga zo nog maar even door.

Kortom: er zijn talloze mogelijkheden in marketingacties, en jij mag de acties kiezen die jij vindt passen bij jouw winkel.

Waarom marketingacties belangrijk zijn voor je winkel


Wat alle marketingacties met elkaar gemeen hebben, is het schaarste-element. En daarin ligt precies de reden waarom marketingacties een onderdeel moeten zijn van je marketingstrategie.

Een marketingactie is een tijdelijke actie. En daarmee creëer je een reden voor je klant om van de bank af te komen en koers te zetten naar je winkel.

En nu denk jij misschien: ‘Ja, maar mijn assortiment en service zijn toch ook goede redenen om naar de winkel te komen?’

Zijn het ook. En dat assortiment en die service moeten van een goed niveau zijn, wil je winkel een succes worden of blijven. Maar wat zaken als je assortiment en je service missen, is dat tijdelijke element.

Hoe marketingacties klantgedrag veranderen


Kijk, als jij (bij wijze van) zegt: ‘Kom naar mijn winkel vanwege mijn goede service’, dan creëert dat geen reden voor je klant om NU naar je winkel te komen. Je service is namelijk volgende maand, volgend kwartaal of volgend jaar ook nog aanwezig. Je klant blijft dus rustig op de bank zitten en denkt: ‘ach, dat bezoek komt wel een keertje’. (En het zou niet de eerste keer zijn dat van uitstel afstel komt.)

Zeg je daarentegen: ‘Kom naar mijn winkel, want mijn service gaat je verrassen en alléén deze week bied ik je iets extra speciaals aan’, dan heeft je klant opeens wel een reden om NU te komen. Want tja, die marketingactie vindt alleen deze week plaats. Die klant moet dus wel nú van de bank af komen om dat speciale wat jij hebt georganiseerd mee te maken.

Uiteraard: wat je organiseert, hoelang die actie duurt en met welke woorden je dat communiceert, is allemaal naar eigen wens in te vullen. Dat kan stukken beter dan de manier waarop ik het hier nu snel typ. Maar waar het voor nu om gaat, is dat je het achterliggende principe van waarom marketingacties belangrijk zijn, begrijpt.

Marketingacties helpen je bezoekersaantallen te sturen


Dat tijdelijke element van die acties, die schaarste, dat is namelijk wat een prikkel van jewelste is voor je (potentiële) klanten. Schaarste laat ons consumenten anders reageren dan iets wat onbeperkt aanwezig is. Doet ons eerder van die bank opspringen en koers naar jouw winkel zetten. Wil je je meer verdiepen in hoe die schaarste prikkel werkt, lees dan bijvoorbeeld eens deze blog.

Tijdelijke marketingacties zijn dus een belangrijk element van een goede marketingstrategie. Het helpt je extra mensen naar je winkel te leiden in een periode waarin jij die bezoekers goed kan gebruiken.

Anders gezegd: je kan marketingacties inzetten om te sturen op het aantal bezoekers op je winkelvloer. Heb je extra klanten nodig in een rustige periode? Dan helpt een marketingactie je daarbij.

En ja, naast die marketingacties blijft dat mooie assortiment en die fijne service natuurlijk belangrijk. Zorg er alleen wel voor dat je de kracht van die tijdelijke acties niet compleet over het hoofd ziet.

Maar wat voor marketingactie dan?


Rest tot slot nog de vraag wat voor marketingactie je dan het best kan organiseren. Wat werkt? Hoe krijg je met een zo minimaal mogelijk budget zoveel mogelijk mensen op de been? En welke keuzes maak je wanneer je een wat groter budget hebt?

Belangrijke vragen, waar ik je graag bij wil helpen. Dat doe ik tijdens de GROEI‑Challenge, Wil je dus meer tips over hoe je jouw bezoekersaantallen laat groeien? Schrijf jezelf dan in voor de gratis GROEI-challenge van Kooplust!

Neem deel aan de gratis GROEI-Challenge!

Tijdens de GROEI-challenge zet Kooplust 7 dagen lang alles op alles om je te helpen groei te realiseren in het aantal klanten dat jouw winkel aantrekt. Je leert onder andere:

  • Wat jouw eerste twee prioriteiten moeten zijn wanneer je meer klanten aan wil trekken.
  • Hoe je de naamsbekendheid van je winkel vergroot.
  • Hoe je meer klanten overtuigt om jouw winkel te bezoeken, in plaats van de (online of offline) concurrent.
  • Welke doelgroep iedere winkel over het hoofd ziet bij de zoektocht naar meer klanten.
  • Welke stap je moet zetten om de grootste groei in klantenaantallen te realiseren.

De GROEI-Challenge start op 11 mei 2020 en houdt in dat je 7 dagen lang een video van ongeveer 10 minuten ontvangt vol met praktische tips voor je winkel. Wil je de gratis GROEI-Challenge niet missen? Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.