Het geheim van upselling


Upselling. Een slimme strategie om je omzet te verhogen? Of een sluwe list om meer geld uit de zakken van je klant te kloppen?

Over upselling ontstaat vaak een discussie. De rillingen lopen menig mens over de rug. Het schrikbeeld van de bediende in het tankstation die snel nog even wat pepermuntjes probeert te verkopen schiet vaak voorbij. En heel wat retailers roepen dan: “nee, zo wil ik niet verkopen!”

Maar is dat wat upselling betekent? Of de enige manier waarop je upselling uit kan voeren? Kooplust dook voor jou in de pen en zet het voor je op een rijtje.

Wat is upselling?


Upselling is het verkopen van een duurder product aan je klant. Ook het verkopen van een upgrade of extra service kan onder upselling vallen. Denk bijvoorbeeld aan het super-sizen van je McNuggets menu.

Een andere vorm van bijverkoop is cross-selling. Bij cross-selling probeer je andere, additionele producten te verkopen. In tegenstelling tot upselling hoeft dit dus niet per se een duurdere versie van een product te zijn. Een voorbeeld van cross-selling is het verkopen van een McFlurry als toetje bij je McNuggets menu.

Upselling: aansmeren of helpen?


Omdat upselling uitgaat van het verkopen van een duurder product, wordt het vaak gezien als iets aansmeren. Zo’n techniek die een louche verkoper toepast om zoveel mogelijk geld uit de zak van die arme consument te kloppen.

En als dat inderdaad je doel is –het uitknijpen van je klant- dan zou ik pogingen voor upselling heel snel aan de kant zetten. Want reken maar dat die soort praktijken als een boomerang terug zwaaien. En je winkel knock-out slaan.

Die klant krijgt namelijk vanzelf in de gaten dat jij niet het beste met hem of haar voor hebt. En met alle concurrentie die er tegenwoordig is, kiezen ze de volgende keer (en alle andere keren) voor een van je concullega’s. En met een beetje geluk nemen ze hun vrienden en kennissen mee.

Een nieuwe kijk op upselling


Kun je upselling dan maar beter helemaal vergeten? Nee.

Er zijn allerlei upgrades of services die jouw klant kunnen helpen. En dan heb ik het over echt helpen. Dus zo’n verzekering voor je tablet die wettelijk gezien helemaal niets toevoegt, valt daar naar mijn idee niet onder.

Ik denk aan upgrades en services die jouw product nog leuker maken. Of het gebruik van je product nog makkelijker maken. Manieren waarop jouw klant nog meer plezier kan hebben van jouw product.

Kijk vanuit de ogen van jouw klant. Stel zijn of haar behoefte op de eerste plaats en denk na over hoe je jouw klant echt helpt.

Een DIY-kit waarmee die tiener haar konijnenhok kan customizen. Een workshop bij de klant thuis waarin hij leert hoe hij als een professionele chef de beste steaks grillt op zijn nieuwe barbecue-set.

Gaan al je klanten hierin geïnteresseerd zijn? Nee. Maar voor de groep die wel iets extra’s wil gaat jouw winkel de place-to-be (en place-to-buy) zijn. En juist dat soort loyale, trouwe klanten levert je winkel een hoop extra omzet op. (Wist je dat loyale klanten gemiddeld 23% meer omzet, winstgevendheid en groei opleveren dan een gemiddelde klant?*)

Tips


Denk eens na welke services of upgrades het gebruik van jouw product nog makkelijk of nog leuker maken. Hoe kan een consument jouw product persoonlijker maken? Of er nog meer plezier van hebben?

Misschien heb dat soort services of producten al in je assortiment. Of misschien voeg je het nu toe. Hoe dan ook, wees creatief. Doen wat alle andere winkels doen of stil blijven zitten is geen optie. Als jouw winkel over tien jaar nog zijn deuren open heeft staan, is het nu tijd om een of twee stappen extra te zetten ten opzichte van de rest..

MOEITELOOS EN SNEL HET VERKOOPTEAM VAN JE WINKEL
trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

* Bron: Gallup State of the American Consumer 2014
Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

“Ik kijk alleen maar even rond”

“Ik kijk alleen maar even rond”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.