Delen is winnen - Kooplust retail blog

Delen is winnen

Een nieuw soort consument, cross channel shopping, economische crisis. Het duizelt soms van de ontwikkelingen waar de retail doorheen gaat. Maar wat betekenen deze trends voor u als detaillist? Zijn ze van belang wanneer u gaat inkopen?

De tijden veranderen. En de laatste jaren lijkt dat nog sneller te gaan dan voorheen. Internet heeft voor een ultra transparante markt gezorgd qua prijs, product en prestatie. En de consument maakt hier met het grootste gemak gebruik van. Tegen de tijd dat ze in de winkel komen, hebben ze op streetstyleblogs bekeken wat de laatste trends zijn, gecheckt welke merken hun vrienden op Facebook liken en gezien hoe uw service wordt beoordeeld op Wugly.
De mogelijkheden van een klant om invloed uit te oefenen op een product, worden daarnaast steeds talrijker: denk aan het customizen van een artikel, of een klantencollectief dat zelf bepaalt welke items er worden geproduceerd.

Inkopen met uw klant


Kortom: de klant is aan de macht. Het is daarom het overwegen waard of u hier met uw inkoop op kunt anticiperen. Is het mogelijk uw klant te betrekken bij het inkoopproces? Een begin zou kunnen zijn uw klanten via social media te vragen welke merken, kleuren of items bij uw bezoekers favoriet zijn. Niet alleen voor, maar ook tijdens uw inkoopafspraken! Misschien durft u het aan een select groepje klanten eens een presentatie van een merk bij te laten wonen? De eerste gedachte die hierbij opkomt is wellicht: “niet praktisch”, maar wat als u hierdoor een breder draagvlak voor uw ingekochte collectie creëert? Al voordat artikelen in de winkel hangen weet u dat er interesse is. En grote kans dat het enthousiasme van uw klanten overgebracht wordt op andere consumenten.

Coöperatie tussen winkelier en leverancier


Maar het is niet alleen de relatie met uw klant die verandert, ook die met uw leverancier kantelt. Merken vechten voor hun omzet: winkels verdwijnen en de concurrentie neemt toe – zowel door internetshopping als buitenlandse ketens die de markt betreden. Initiatieven om de detaillist te ondersteunen vanuit de leverancier zijn daardoor steeds vaker gangbaar. Verantwoordelijkheid voor de geleverde collectie wordt bijvoorbeeld gedeeld door het omruilen van slechtlopende artikelen mogelijk te maken, of het leveren in consignatie.
Overweeg daarom niet alleen de kwaliteit van de collectie bij het selecteren van uw leveranciers, maar tevens de mogelijkheden een sterke samenwerking neer te zetten. Wanneer u in uw winkel een sterk platform biedt voor een merk, mag compensatie voor een tegenvallende verkoop niet ontbreken. Laat anderzijds een merk u ook helpen de doorverkoop te verbeteren door te coöpereren op gebieden als aanvulling en presentatie.

Samenwerking is dus het toverwoord, zowel met uw klant als leverancier. Succes met inkopen!
Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.