Big brother is watching you. Ook in de fysieke winkel - Kooplust

Big brother is watching you. Ook in de fysieke winkel.

Veel nieuws afgelopen week over dataverzameling in de stenen winkel. The New York Times kwam met een artikel over Nordstrom, waaruit bleek dat zij via het wifi-signaal van mobiele telefoons in de gaten houden hoe shoppers zich door de winkel bewegen.

Alhoewel het Amerikaanse warenhuis beweerde alle gegevens anoniem te verzamelen, kwamen consumenten in opstand toen er bordjes in de winkel werden geplaatst met informatie over de volgpraktijken. Nordstrom stopte de trackingactiviteiten, maar verdedigde zichzelf door te zeggen dat ze in feite niets anders deden dan dat wat online winkels al jaren doen met hun cookies.

Dataverzameling in fysieke winkels is een hot topic. Retailers willen niet achterblijven in de voorsprong die webshops op dit punt nemen. Er worden steeds meer nieuwe manieren gevonden: van etalagefiguren met spionerende ogen tot camera’s die de emoties van shoppers meten en persoonlijke aanbiedingen bij de kassa gebaseerd op geslacht, leeftijd en stemming.

Het is een interessante ontwikkeling die je af doet vragen hoe ver consumenten hier in mee zullen gaan. Gaat privacy of op maat gemaakte aanbiedingen het winnen? Laat een berichtje achter in de Facebook groep van Kooplust om te laten weten wat jouw idee is!

Afbeelding via Pixabay

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.