7 tactieken om datgene te verkopen wat niet verkoopt - Kooplust

7 tactieken om datgene te verkopen wat niet verkoopt

Je hebt er vast een aantal. Van die artikelen die maar niet willen verkopen. Niet handig, want je geld zit erin en dat investeer je liever in andere zaken. Daarom in deze blog 7 tactieken om slowmovers te verkopen.

Hoor je het jezelf weleens denken? ‘Ach ja, dat artikel ziet er nog goed uit. Het verkoopt vanzelf een keer.’ Tja, dat is een tactiek voor je slowmovers. Maar slim is het niet.

Want oude voorraad is geen wijn. Het wordt niet beter of waardevoller met de tijd. Snel actie ondernemen om die spullen de winkel uit te krijgen is daarom een beter idee. Hoe? Lees snel verder.

Voorkom dat goederen te lang liggen


Voorkomen is beter dan genezen. Speel daarom tijdens je inkoop al in op wanneer en hoe lang je bepaalde artikelen op voorraad wil hebben. Hoogzomer artikelen? Daar kun je niets mee in februari.

Maak met je leveranciers daarom afspraken over de levertijd van je bestellingen. Het is (om met de woorden van Maxima te spreken) ‘een beetje dom’ om te late leveringen te accepteren. Het schaadt je winkel om artikelen te accepteren die jij toch niet meer verkoopt. En anderzijds zijn te vroege leveringen ook uit den boze. Je geld vastzetten in voorraad die je de komende periode niet verkoopt betekent minder ruimte voor uitgaven die op dat moment wél belangrijk zijn.

Overleg dus waar je kan. En nee, afspraken maken kan niet altijd. Maar probeer het op zijn minst.

Praat met je team


Verkoopt dat ene item niet? Overleg met je team waarom niet. Laat externe redenen (het weer, de economie, de concurrentie) daarbij zoveel mogelijk buiten beschouwing. Kijk in plaats daarvan naar waar het intern aan ontbreekt. Weten je medewerkers hoe dat item te combineren? Hoe een klant te overtuigen van de waarde? Hapert de productkennis van je medewerkers, spijker deze dan bij.

Verplaats slowmovers


Plaats dat product wat niet verkoopt eens naar een andere plek. Vast en zeker dat het opeens opvalt bij je klanten. Gebruik hiervoor je meest opvallende locaties: denk bijvoorbeeld aan je etalage, je entree of je kassablok.

Maak er een wedstrijdje van


Heb je jezelf weleens voorgenomen ‘vandaag ga ik dat artikel verkopen’? Zeker weten dat het je aan het einde van de dag is gelukt. Want waar je jezelf op focust, dat groeit.

Daag jezelf en je medewerkers uit om dat slechtlopende artikel te verkopen. Maak er eventueel een wedstrijdje van: als tegen het einde van de week een X aantal items zijn verkocht, trakteer je jouw team (of jezelf) op iets lekkers.

Zet communicatiemateriaal in


Communicatiemateriaal is als een extra verkoopmedewerker op je winkelvloer: het helpt klanten wanneer ze niet geholpen willen of kunnen worden. En daarbovenop helpt het de aandacht te trekken naar datgene wat jij in de spotlight wil zetten.

Maak daarom gebruik van een poster, een banner of andere signing om je slechtverkopende product te laten stralen. Vermeld op je materiaal belangrijke voordelen van het product, of maak het bijvoorbeeld het ‘product van de week’ wat jij en je medewerkers aanraden.

slowmovers

Combineer slowmovers en fastmovers


Niet van toepassing op ieder product, maar wie weet wel op dat van jou: een pakket van een item wat goed verkoopt met een item wat niet goed verkoopt. Maak een pakketprijs en biedt je klanten zo meer waarde. Deze tactiek trekt de aandacht naar je slowmovers en zorgt ervoor dat die vooraad sneller uit je winkel verdwijnt.

Maak daarbij wel een logische combinatie. Een goedverkopend boek over hoe je werk en kind combineert kan de perfecte combinatie vormen met een slechtverkopend boek met opvoedtips. Datzelfde slechtverkopende boek combineren met een topper uit de categorie ‘kunst uit de Renaissance’ is daarentegen stukken minder logisch.

Prijs het af


Een korting is niet je eerste redmiddel. Maar als niets anders werkt, grijp er dan naar. Misschien denk jij dat het item een hoopvolle toekomst tegemoet gaat in je rek, maar als je klanten het daar niet mee eens zijn is het zaak snel van je slowmovers af te komen.

Zorg ervoor dat je dit doet voor het einde van het seizoen. Niemand is blij die slechtverkopende items een volgend seizoen weer uit je magazijn te zien verschijnen. Zet in plaats daarvan je slowmovers om in geld en investeer dat in nieuwe goederen.

Liever kwijt dan rijk


Het moge duidelijk zijn: slechtverkopende items ben je liever kwijt dan rijk. Kijk naar iedere presentatie in je winkel alsof het een stapel is met geld. Dat is het namelijk ook. Hoe leuk jij dat artikel ook vindt, als een product niet verkoopt moet het ruimte maken voor iets wat wel de deur uitvliegt. Wacht dus niet te lang met het nemen van actie!

Wil je nu nog een paar extra tips hoe je meer verkoopt?  Neem dan deel aan de GROEI‑Challenge, die vanaf 25 maart 2019 plaatsvindt. In die Challenge geef ik je nog meer tips hoe je groeit in omzet, bezoekersaantallen en ondernemersvaardigheden.

Wil je die info niet missen? Laat dan onderstaand je naam en e‑mailadres achter, en je ontvangt de Challenge‑mails vanzelf!

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

Afbeeldingen via Pexels, Pexels en Pexels.