6 manieren om je klant te overtuigen


Hoe overtuig je een klant om jouw product te kopen? Door te vertellen hoe geweldig jouw producten zijn? Nee hoor. Het is niet je product. Het gaat om jou. Hoe jij met je klant omgaat. Kooplust geeft je 6 tips.

Een sterke band opbouwen met je klant. Klinkt goed, maar je hebt het idee dat het zeeën van tijd kost. En dat die klant nooit echt helemaal overtuigd is. Van jou of van je product. De concurrent loert altijd om de hoek.

Maar de geheimen die jou in staat stellen om je klant te overtuigen zijn simpeler dan je denkt. Lees verder voor de 6 tips…

1. Luister.


We praten liever dan dat we luisteren. Maar wil je iemand anders voor je winnen, dan moet je dat precies omdraaien. En dat is best lastig. Je verkoopgesprek zou voor 80% uit luisteren moeten bestaan, en 20% uit praten.

2. Stel vragen.


Spoor je klant aan om meer te vertellen. Heeft iemand zijn wensen of problemen niet verteld, dan luistert hij (of zij) veel minder goed naar de informatie die jij over wil brengen. Stel dus vragen. En één of twee vraagjes is niet genoeg. Stel er meer. Met vragen bouw je een vertrouwensband op en kom je geloofwaardiger over. Je laat zien dat de wensen van de klant voor jou belangrijker zijn dan je eigen verkooppraatje.

3. Vind de persoon achter de klant.


Je klant is een mens. Iemand met zijn eigen wensen, dromen, problemen en uitdagingen. Je kunt tijdens je verkoopgesprek een connectie maken van-verkoper-tot-klant. Je vraagt wat iemand zoekt en je toont een product. Maar een band van-mens-tot-mens? Veel krachtiger. Dat doe je door in te springen op een persoonlijke opmerking die je klant maakt. Oprechte interesse te tonen voor zijn of haar persoonlijke situatie. En ook iets over jezelf te vertellen.

4. Mis nooit de kans een compliment te geven.


Iedereen houdt van een compliment. Iedereen wil zich belangrijk en gewaardeerd voelen. En degenen die ons een compliment geven, die vinden we een stuk sympathieker (zelfs al hebben we het idee dat het compliment niet helemaal waar is)(1). Vertel die klant dus waarom je haar waardeert. Dat het aardig is dat hij de boodschappen voor zijn moeder doet. Zoals de schrijver Dale Carnegie het formuleerde: “Try leaving a friendly trail of little sparks of gratitude on your daily trips.”

5. Praat langzamer.


Wanneer je langzamer praat, kom je geloofwaardiger over (2). Althans, wanneer je praat over iets waar de klant open voor staat. (En in een winkel is dit meestal het geval. De klant komt niet naar een tv kijken als hij niet open staat voor een nieuwe kijkbuis.) Prop dus minder woorden in een minuut. Haal adem en verlaag je tempo. Je geeft een klant meteen de tijd om de informatie die je geeft te verwerken en vragen te stellen.

6. Geef een cadeautje.


Een gratis monster. Een demonstratie. Informatie op papier. Een speurtocht door de winkel voor de kinderen. Een kopje koffie. Een plek om te zitten. Er zijn talloze mogelijkheden wat je jouw klant cadeau kan geven. Het brengt het principe van wederkerigheid in werking. Jij geeft je klant iets, en je klant is sneller geneigd jou iets terug te geven. Lees hier meer over het principe van wederkerigheid.

Pas jij deze zes tips (vaak genoeg) toe in je gesprekken?

Wil je trouwens meer lezen over het overtuigen van anderen, dan is “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt” van Dale Carnegie een goede boekentip. Bijna 100 jaar terug geschreven, maar vandaag de dag nog net zo toepasbaar!

MOEITELOOS EN SNEL HET VERKOOPTEAM VAN JE WINKEL
trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

(1) Byrne, D., Rasche, L. & Kelley, K. (1974). When ‘‘I like you’’ indicates disagreement: an experimental differentiation of information and affect. Journal of Research in Personality, 8, 207—217.
(2) Smith, S. M. and D. R. Shaffer (1991). “Celerity and cajolery: Rapid speech may promote or inhibit persuasion through its impact on message elaboration.” Personality and Social Psychology Bulletin 17(6): 663-669.
Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

“Ik kijk alleen maar even rond”

“Ik kijk alleen maar even rond”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.