5 winkels met een geheim - Kooplust retail blog

5 winkels met een geheim

Een stukje mysterie: het wekt nieuwsgierigheid op en zet ons stiekem aan tot kopen. Denk maar eens aan de geheime ingrediënten van Coca Cola, de raadselachtige ‘bifidus essensis cultuur’ van Activia (als jij weet hoe het werkt…) of het graaien naar goody bags (waar uiteindelijk niets spannends in zit, maar je weet het nooit!). Maar sommige winkels weten zo goed een geheim te bewaren, dat alleen de echte Sherlock Holmes’ onder ons het weten te ontdekken.

Hoe krachtig het effect van mysterie is, vertelt onder andere Martin Lindstrom in zijn boek ‘Buy-ology’ (1). Hij beschrijft een voorbeeld van Unilever. De firma introduceerde een nieuwe shampoo in Azië, waarbij een overijverige medewerker -als grap-  op de verpakking schreef ‘bevat de X9 factor’. Niemand wist wat het inhield. Sterker nog, het ingrediënt bestond dus helemaal niet. Eigenaar Unilever kwam achter de grap van de medewerker en verwijderde de tekst bij een nieuwe productieronde van de shampoo.Eind goed, al goed, zou je denken. Nou, niet volgens de consument. Unilever werd overladen door klachten van klanten die boos waren dat de shampoo geen ‘X9’ meer bevatte. Veel mensen beweerden zelfs dat de shampoo niet meer werkte en hun haar dof was geworden. Kortom: een stukje mysterie is een sterkere koopprikkel dan je zou denken.

Raadselachtige marketingtruc tijdens Dutch Design Week


Onlangs bezocht ik de Dutch Design Week en kwam ook daar een slimme marketingtruc tegen. Lampenproducent Tonone had rondom hun stand een geheime gang gecreëerd. De tekst ‘come in & see’ nodigde bezoekers uit de gang te verkennen. Resultaat? Opstoppingen in de gang vanwege de nieuwsgierige menigte. Drommen mensen die aan het einde van de gang aandachtig luisterden naar de uitleg over de lampen. Geen andere stand die het voor elkaar kreeg hun verhaal aan zoveel mensen te vertellen. En dat allemaal dankzij een raadselachtige gang.Winkelsmeteengeheim

En welke geheimen hebben die winkels dan?


Over naar retail. Want ook sommige winkels maken slim gebruik van onze hang naar mysterie. Met geheime ruimtes bijvoorbeeld. Soms zo geheim dat je wel precies moet weten waar te wezen… Maar daarmee weten ze ook een bepaalde exclusiviteit en status te creëren waar klanten dol op zijn. Kijk eens hoe deze 5 winkels heel wat meer te bieden hebben dan je op het eerste oog zou verwachten:

  • Brooklyn Superhero Supply: een winkel met alle benodigdheden waar een superheld niet zonder kan.

 

(1) Martin Lindstrom (2010), Buyology, Broadway Business
Beelden slideshow: Flickr, Flickr, Flickr, Flickr826 National, I love to, Coogi and Chanel, BoweryBoogie, Community 54, Beauty and Essex, Travelettes, Eateryrow en Eater

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.