3 tips om klantloyaliteit een boost te geven - Kooplust

3 tips om klantloyaliteit een boost te geven

Loyalere klanten, wie wil dat niet? Van die klanten die er niet eens over peinzen om de concurrent te bezoeken. Een droombeeld misschien, maar er zijn zeker activiteiten die jij zelf kan ondernemen om dat voor elkaar te boksen. In deze blog lees je 3 tips.

Natuurlijk is het krijgen van nieuwe klanten een belangrijk onderdeel voor je bedrijf. Maar door bestaande klanten sterker aan je winkel te binden, is er vaak sneller en goedkoper winst te behalen.

Vandaag wil ik je daarom uitdagen eens te bekijken hoe jij kan werken aan het versterken van de loyaliteit van jouw klanten. Onderneem jij bijvoorbeeld de volgende 3 acties?

#1 Bied vaste klanten exclusiviteit


Als eerste: bied je vaste klanten een vorm van exclusiviteit. Want door hen iets te geven wat je niemand anders geeft, voelen die klanten van jou zich vanzelf heel speciaal.

De Goldmembers van Men at Work krijgen bijvoorbeeld een exclusieve extra korting:

Maar er kan meer dan het bieden van een korting. Geef je vaste klanten bijvoorbeeld als eerste toegang tot de uitverkoop. Of de kans om als eerste een speciaal product in bezit te krijgen. Of een gratis kaartje voor het volgende evenement wat je organiseert.

Kortom: gebruik je creativiteit en bekijk wat jij je vaste klanten als eerste of enige kan bieden.

#2 Onderhoud het contact


Die tante of vriend die je al jaren niet meer hebt gesproken? Daar voel je waarschijnlijk een wat minder hechte band mee. En die winkel waar je een paar maanden geen contact meer mee hebt gehad? Die verdwijnt al snel helemaal uit je gedachten.

Wil jij een sterkere band met je klant opbouwen, dan is het simpelweg belangrijk dat die klant met regelmaat van je hoort. Dat klinkt je waarschijnlijk logisch in de oren. Maar de vraag is of je ook de bijbehorende actie onderneemt… Hoe vaak verstuur je een nieuwsbrief? Hoe vaak plaats je iets op Facebook? Hoe vaak communiceer je via andere kanalen met je klanten?

Kort door de bocht gezien doen de meeste winkels namelijk te weinig. Ze sturen een paar keer per jaar een nieuwsbrief. Of plaatsen één keer per week iets op Facebook. Allemaal onder het motto ‘ik wil mijn klant niet irriteren’.

Alhoewel dat laatste een mooi doel is, vallen de winkeliers die dat zeggen (vrijwel zonder uitzondering) in de valkuil van te weinig communiceren. En wanneer je in die valkuil belandt, dan sleep je de loyaliteit van je klanten mee de afgrond in. Niet doen dus.

Laat dus met regelmaat van je horen. Niet alleen door te vertellen wat je verkoopt, maar ook door het geven van tips en andere toegevoegde waarde. Want dat is meteen hoe je voorkomt dat mensen je écht irritant gaan vinden.

#3 Neem persoonlijk contact op


En tip nummer drie: neem persoonlijk contact op. Laat je klanten horen of zien dat ze belangrijk voor je zijn.

Via wat meer onpersoonlijke kanalen zoals folders, Facebook en een nieuwsbrief is het makkelijk en goedkoop om contact te onderhouden. Dat moet dus zeker onderdeel zijn van je loyaliteitsstrategie, want je kunt niet iedere dag de telefoon pakken om al je klanten persoonlijk op te bellen.

Maar wanneer je dat laatste wel af en toe eens doet, dan maak je jouw strategie nog stukken sterker.

Bel je klant om hem of haar te bedanken. Stuur een handgeschreven kaartje met een verjaardag. Of doe eens gek en ga langs met een bloemetje.

Extra tips voor extra loyaliteit


Wil je meer tips ontvangen over hoe jij een superieure service aan je klanten verleent? En hoe je zo nog meer loyaliteit creëert? Service waarvan je klanten stijl achterover slaan, omdat het zo geweldig is?

Van 19 tot en met 25 juni 2017 organiseert Kooplust de ‘Customer Service Week’. Een week waarin we samen, met zoveel mogelijk winkeliers en winkelmedewerkers, zoveel mogelijk klanten gaan verrassen. Want winkelen is leuk, en van klanten helpen worden we blij. Toch?

De ‘Super Service 7-daagse’ volg je via Facebook. Vergeet dus niet de pagina van Kooplust te liken!

NB: De Super Service 7-Daagse heeft reeds plaatsgevonden, deelnemen is helaas niet meer mogelijk. Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van Challenges die Kooplust organiseert? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemails van Kooplust.

Invalid shortcode parameters

Afbeeldingen via Pexels, Pexels en Unsplash