10 voordelen van social media die je nog niet had ontdekt


Ja, dat je social media kunt gebruiken om in contact te blijven met je klanten, dat wist je al. Een no-brainer, zullen we maar zeggen. Maar zijn er nog andere voordelen van social media? Of is het allemaal verspilde moeite?

Verspilde moeite, nou nee. Naast het regelmatige contact met je klanten is er nog een aantal belangrijke redenen om actief te zijn op social media. Lees ze door (en daarna misschien maar meteen wat extra berichtjes op Facebook zetten…) 

  1. Kleine bedrijven profiteren het meest van social media. Social media alleen nuttig wanneer je een grote speler bent? Nee hoor. Juist niet. Volgens het Social Media Marketing Industry Report zijn het de kleine bedrijven die het meeste succes halen uit social media. Zij zijn degenen die aangeven meer aandacht voor hun bedrijf te krijgen, nieuwe partnerschappen te creëren en meer omzet te genereren. 
  2. Het maakt je menselijker. Eén van de andere voordelen van social media is dat het je menselijker maakt. Via social media communiceer je persoonlijk met je publiek . Je klanten vinden iemand waarmee ze kunnen praten, informatie mee kunnen delen en die naar hen wil luisteren. En nee, dat kan niet met je huis-aan-huis-folder.
  1. Je krijgt loyalere klanten. Een onderzoek van Convince & Convert geeft aan dat 53% van de personen die een merk of bedrijf volgt op social media loyaler zijn aan deze bedrijven. Af en toe een berichtje ontvangen van één van je favoriete places-to-go of products-to-buy zorgt dat de liefde alleen maar verder groeit.
  1.  Het bespaart marketing kosten. Social media kosten? Zijn er niet. Behalve je investering in tijd. De kosten van een social media marketing strategie zijn daarmee lager dan die van meer traditionele marketing vormen. Met één of enkele uurtjes per week bereik je al resultaat. En op lange termijn zou het zomaar kunnen dat je jouw investeringen in andere kanalen op een lager pitje kan zetten. 
  1. Het maakt je online beter vindbaar. Aanwezig zijn op social media is geweldig voor SEO. In het Nederlands: zoekmachine-optimalisatie. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat je hoger scoort in de zoekmachines. Hoe populairder je bent op social media, of hoe meer je de juiste zoekwoorden voor jouw winkel of branche gebruikt, hoe belangrijker Google & consorten jou achten. 
SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


  1. Het geeft je instant feedback. Erover aan het denken om een nieuw merk in te kopen? Benieuwd wat je klanten van jou willen horen? Weten waarom klanten graag naar je winkel komen, zodat je hier nog meer van kan doen? Via social media ken je binnen enkele minuten het antwoord van je klanten. Een krachtige feedback-tool dus, die social media kanalen. 
  1. Het trekt meer traffic naar je website. Nog één van de voordelen van social media: je trekt meer bezoekers naar je website. Door je website te vermelden in je social media profielen bijvoorbeeld. Of door af en toe links te plaatsen naar kwalitatief goede content op je site. En meer bezoekers naar je website, dat betekent uiteindelijk ook meer klanten. 
  1. Het geeft je meer inzicht in je klanten. Social media geeft je de kans om informatie te verzamelen over je klanten. Waar hebben je klanten interesse in? Hoe gedragen ze zich? Je kunt social media monitoren om te zien wat mensen zeggen over jouw winkel of over jouw branche. En met een tool als Facebook Graph Search zijn de mogelijkheden om info over je doelgroep te verzamelen eindeloos.
  2. Je creëert meer vertrouwen in je bedrijf. Wanneer je regelmatig met jouw klanten in contact bent op social media, dan is dat een teken van goede wil voor andere potentiele klanten. Laat je daar bovenop zien dat je direct reageert op klachten en moeite doet om deze op te lossen? Dan ben je goud waard.
  3. Het zorgt voor meer mond tot mond reclame. Hoe makkelijk is het om even snel te reageren op een berichtje wat voorbij komt op social media? Of een berichtje te liken, retweeten of delen? Het is gebeurd binnen een tel. En dus kan je mond-tot-mond reclame een flinke boost krijgen via social media.

Met een kleine tijdsinvestering kan ook jij gebruik maken van al die voordelen van social media. Vergeet niet: hoe intensiever en langer jij social media inzet, hoe groter de resultaten zullen zijn.

Start dus vandaag nog met het maken van je profiel, het oppakken van je activiteiten als deze de laatste tijd een beetje verwaterd zijn, of het plaatsen van extra posts via jouw social media kanalen.

En met vandaag bedoel ik dus gewoon NU. Klaar voor de start?

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

10 video-ideeën voor je winkel

10 video-ideeën voor je winkel

Black Friday: ja of nee?

Black Friday: ja of nee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!