10 video-ideeën voor je winkel


Video. Je weet vast dat het de aandacht trekt van je klant. Videoposts op Facebook bijvoorbeeld trekken flink wat meer bekijks dan een fotootje of plaatje, en het aantal views op YouTube is af en toe niet bij te houden. Maar ja, hoe gebruik je video voor jouw winkel? In deze blog vind je tien ideeën.

Video inzetten voor je winkel kan behoorlijk spannend aanvoelen. Want wie vindt het nu leuk om zichzelf terug te zien op beeld? Laat staan dat er – ondanks je uitgebreide voorbereiding – iets misgaat en je compleet voor paal staat.

Herkenbaar hoor, die angst. Ik voelde het zelf bij het maken van de eerste video voor Kooplust, en het is iets wat ik ieder van mijn klanten hoor zeggen wanneer ze overwegen video toe te voegen aan hun marketingstrategie.

Maar ik kan je eerlijk zeggen: het wordt makkelijker. Durf je door die eerste paar ongemakkelijke momenten en keren heen te bijten, dan zal je zien dat het telkens makkelijker gaat. En dat klanten het maar wat leuk vinden om jou op beeld te zien.

Blijft wel nog dat andere twijfelpunt over: waar moet je het in hemelsnaam over hebben? Om je daarbij te helpen, geef ik je in deze blog tien ideeën.

Een rondleiding door je winkel


Als eerste: maak eens een video waarin je een rondleiding geeft door je winkel. Laat zien hoe je winkel eruitziet, wat je verkoopt en wat jouw winkel zo speciaal maakt. Een video die je slechts één keer hoeft te maken, maar jarenlang bruikbaar blijft in je marketing.

Een boodschap voor je klanten


Ander idee: neem eens een video op met een speciale boodschap voor je klanten. Bedank je klanten bijvoorbeeld. Wens hun een fijne vakantie of prettige feestdagen toe. Schakel je hele team in en maak er iets creatiefs van, of houd het klein en deel een persoonlijke boodschap van jezelf in je filmpje.

Klanten waarderen zo’n video enorm (zelfs al is ‘ie voor iedereen zichtbaar op Facebook). Een mooie manier dus om te werken aan de band met je klant.

De trends van het seizoen


Nieuw seizoen voor de deur? Neem dan een video op waarin je vertelt over de trends van komend seizoen. Laat zien bij wie die trends passen, hoe de trends toegepast kunnen worden en wat de echte must haves zijn voor je klanten.

Antwoord op een veelgestelde vraag


Stel dat je telkens een vraag terug hoort komen in je winkel. Misschien gaat het over welk artikel past bij een bepaalde situatie of bepaalde klant. Of over hoe je een product onderhoudt.

Maak dan eens een video waarin je antwoord geeft op die veelgestelde vraag. Want er zijn vast en zeker een boel andere (potentiële) klanten die ook met diezelfde vraag rondlopen. En door te laten zien dat jij die kennis in huis hebt, kan je ook buiten de winkelvloer laten zien dat jij de expert bent op je vakgebied.

Een kijkje achter de schermen


Altijd leuk voor je klanten om te zien, een kijkje achter de schermen. Wat gebeurt er eigenlijk nog meer naast het helpen van klanten? Denk bijvoorbeeld aan een filmpje waarin je etalage opnieuw wordt ingericht. Een video op een beurs of inkoopafspraak die je bezoekt. Een makkelijke en leuke manier om je klanten zich meer betrokken te laten voelen bij jouw winkel.

Nieuwe items


Nieuwe items binnen? Zet het op film! Misschien maak jij wel je eigen unboxing-video, waarin je de doos van een leverancier uitpakt en meteen laat zien wat er vanaf nu in jouw winkel verkrijgbaar is. Je hebt vast en zeker een paar klanten die er altijd als de kippen bij willen zijn, en dat zijn precies de klanten die je aanspreekt met deze video.

Demonstratie van een product


Iedere winkel heeft wel een aantal producten die wat uitleg vragen. Uitleg over hoe je dat product nu precies gebruikt en wat nu eigenlijk de voordelen zijn voor de klant.

Zo’n product is je ideale partner wanneer je een video wil maken. Want waarom geen productdemonstratie opnemen met je telefoon? Simpel, en het voelt waarschijnlijk niet zo heel onnatuurlijk (want je doet het al met regelmaat in je winkel). Prima keuze dus voor je eerste video.

Introductie van een medewerker


En wat dacht je van een interview met een medewerker? Vraag je medewerkers bijvoorbeeld hoelang ze werkzaam zijn in je zaak, wat hun favoriete item is en wat het leukste is dat ze eens mochten meemaken op de winkelvloer. En voilà: weer een filmpje klaar.

Sta je alleen op je winkelvloer? Een interview met jezelf mag ook. Er is vast wel een partner, vriend(in) of familielid die je daarbij wil helpen.

Een uitnodiging


Organiseer je binnenkort een actie, evenement of workshop, dan is video een mooie manier om die actie onder de aandacht te brengen en je klanten uit te nodigen dan de winkel te bezoeken. Vergeet niet te vertellen wat er precies te doen is, wanneer je evenement plaatsvindt en waarom je klant je actie niet mag missen.

Een live sneakpeek


Is het moment waarop je evenement plaatsvindt aangebroken? Maak dan eens een livevideo in je winkel om te laten zien wat er gebeurt. Loop door je winkel en stop even bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden, of interview kort een klant. Zo’n video kan de twijfelaars die thuis op de bank zitten overhalen om nu of een volgende keer toch maar even dat evenement van jou te bezoeken.

Wat je nodig hebt voor het maken van je video


Ideeën opgedaan? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Veel heb je daarvoor niet nodig. Gewoon je smartphone en beginnen met opnemen.

Eventueel kan het handig zijn een statief voor je telefoon te kopen (zodat het beeld mooi stabiel blijft en je zelf niet per se de camera vast hoeft te houden), en een dasspeldmicrofoon (zodat je ook goed te horen bent wanneer je wat verder van de camera staat). Kost niet veel, voor een paar tientjes ben je klaar. En dan kan het opnemen beginnen!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!