Consumententrend: Van globaal naar lokaal


Een paar jaar geleden werd er regelmatig gesproken over de globaliseringstrend. Door goedkope reizen, een toename in internationale handel, simpele communicatiekanalen als social media en ook retaiketens die wereldwijd expanderen wordt onze samenleving meer en meer door andere landen beïnvloed. En alhoewel aan deze ontwikkeling nog geen einde is gekomen, is de tegentrend van alles wat lokaal is aan een flinke opmars bezig.

Vorige week plaatsten we al een artikel op de Kooplust retail blog over “Klein is het nieuwe groot”. Technologische ontwikkelingen en de crisis hebben ervoor gezorgd dat we enerzijds grote bedrijven en instellingen minder zijn gaan vertrouwen, en anderzijds het veel makkelijker is geworden zaken zelf te regelen. Dat uit zich ook in een hernieuwde interesse in alles wat lokaal is. Denk je bij massaproductie in lageloonlanden bijvoorbeeld al snel aan kinderarbeid of gifstoffen in je kleding, bij producten die van dichtbij komen verwachten we sneller een veilig, kwalitatief goed artikel waarmee we dan ook nog eens onze eigen regio steunen. Kortom, het kleine en lokale voelt meer vertrouwd aan dan het grote en massale.

Lokaal zorgt ook nog eens voor een stukje status. De persoonlijke service en het verhaal achter een product zorgen voor een geweldige ervaring. Die verhalen en ervaringen zijn tegenwoordig veel belangrijker dan het artikel zelf. Want laten we eerlijk zijn, de traditionele statusproducten als een auto of huis heeft iedereen in deze consumptiegerichte maatschappij al. Het gaat nu veel sterker om het verhaal achter een gekocht product of een ervaring die het artikel met zich mee heeft gebracht. Daarmee kan een consument pas echt laten zien dat hij of zij uniek is. Denk bijvoorbeeld aan de Prius rijder die kan vertellen dat hij zo milieubewust is. Meer weten over de shift van product naar ervaring? Lees dan deze briefing van Trendwatching eens.

Een aantal voorbeelden hoe deze trend van alles wat lokaal is zich in retail uit:

  • De foodmarkt loopt duidelijk voorop, hierin zijn allerlei initiatieven zichtbaar. Denk aan supermarkten met lokale producten als Landmarkt en Smaakwarenhuis, maar ook restaurant De Kas waar ingrediënten voor de gerechten langs de deur worden gekweekt. Of de Open Dagen van Albert Heijn, waarop leveranciers in Nederland hun deuren openstelden om klanten te laten zien waar en hoe producten gemaakt worden. Ook markten met streekproducten zijn steeds vaker te zien![space height=”10″]
  • With love from Brooklyn is een webwinkel die alleen artikelen verkoopt welke door lokale leveranciers of artiesten zijn gemaakt. De eigenaresse komt uiteraard uit.. Brooklyn. Vaak wordt er iets van eten aangeboden, maar ook bijvoorbeeld fietsen of geïllustreerde kaarten. Tevens kun je een product op maat laten maken door een lokale kunstenaar.[space height=”10″]
  • A Vida Portugesa is een winkel in Lissabon die alleen Portugese producten verkoopt. Vaak zijn het oude producten die een nostalgisch gevoel oproepen bij veel inwoners. Het assortiment varieert van zeep tot wijn en dekens.[space height=”10″]
  • Smallknot is een crowdfunding site die geheel gericht is op het ondersteunen van lokale bedrijven als de koffiezaak op de hoek van je straat of je favoriete pizzaboer. In ruil daarvoor krijg je bijvoorbeeld een gratis oogonderzoek en bril bij je lokale opticien, of korting op drankjes in je stamkroeg.

Met de globalization trend wordt winkelen eigenlijk steeds saaier. Iedere stad in Nederland laat dezelfde ketens zien, en zelfs al neem je een goedkope vlucht naar het buitenland zie je nog altijd dezelfde puien het straatbeeld sieren. Lokaal staat voor het onverwachte, het verassende. Veel leuker dus eigenlijk.

Er zit zeker potentie in jezelf te gaan richten op het lokale. Of het nu producten van dichtbij zijn of je plaatselijke economie en community te versterken. Maar maak het dan wel een essentieel onderdeel van je concept. Met het lukraak toevoegen van enkele lokale producten ga je geen verschil maken. Neem eens een kijkje op de websites van de voorbeelden in dit artikel, die laten in elk klein hoekje zien dat lokaal hetgene is waarmee zij zich onderscheiden.

Hulp nodig om je te gaan differentiëren op dat wat van dichtbij komt? Neem vrijblijvend contact op.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding door Pixabay

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Wederkerigheid

Consumentengedrag: Wederkerigheid

Consumentengedrag: Consistentie

Consumentengedrag: Consistentie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!