31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen


Let’s face it. De manier waarop consumenten winkelt verandert. Hoe het er over een aantal jaar uitziet? Deze bedrijven en winkels laten vast een glimp van de toekomst zien.

Dat er toekomst is voor stenen winkels, daar ben ik van overtuigd. En dat er in de behoeftes van de consument meer hetzelfde blijft dan dat er veranderd, ook daar ben ik zeker van. De manier waarop die behoeftes vervuld worden, daar veranderd wel het één en ander in.

Kijk, die consument had altijd al de behoefte aan gemak. Daar is niets nieuws aan. Maar door de technologische ontwikkelingen onstaan er wel nieuwe vormen van gemak. Gewoon op de bank shoppen, bijvoorbeeld.

Ook de komende jaren zullen er meer nieuwe manieren ontstaan voor het invullen van bepaalde basis-behoeftes of wensen van de consument. En om ervoor te zorgen dat jij op de hoogte blijft van wat er allemaal mogelijk is, geef ik je het volgende rijtje van bedrijven en winkels die de manier waarop we winkelen veranderen:

  1. Hointer. Bij deze jeanswinkel speelt de verkoopmedewerker geen rol meer. Alles gebeurt automatisch. Je download een app en scant de QR codes van de artikelen die je wil passen. De producten worden automatisch in de paskamer bezorgd, en met een swipe van de tablet betaal je.
  1. Modcloth. Eenmaal per seizoen introduceert Modcloth het ‘Be the Buyer’  programma. Via dit programma mogen klanten stemmen op ontwerpen, en worden de topfavorieten geproduceerd. Slim van deze retailer: als je stemt op een artikel wordt je emailadres verzameld. Zodra het artikel geleverd kan worden, ontvang je een mail en kan je het artikel bestellen. Op die manier is zo’n 60 tot 70 procent van de voorraad bij Modcloth al direct nadat de voorraad binnenkomt verkocht.

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 2

  1. Amazon. Amazon mag uiteraard niet ontbreken in de lijst. Het is de afgelopen jaren een speler van formaat geworden, en ook de plannen voor de komende jaren liegen er niet om. Zonder een bestelling bepalen ze bijvoorbeeld al wat je binnenkort nodig hebt (en zetten de verzending vast in gang), en je artikelen worden per drone geleverd.
  1. Story. Een seizoen lang hetzelfde assortiment? Niet bij Story. Deze winkel wisselt iedere 6 tot 8 weken het complete assortiment en de complete inrichting van de winkel. De ene keer vind je er alles rondom het thema ‘wellness’, de andere keer is de winkel gevuld met allemaal lokale artikelen.
  1. Threadless. De consument is aan de macht bij Threadless. Geen collectie die gemaakt wordt door een clubje ontwerpers. Nee, bij Threadless maak je als consument een ontwerp voor een t-shirt. Je upload het naar de site, wacht hoeveel anderen jouw ontwerp leuk vinden, en als je tot de topfavorieten behoort wordt jouw t-shirt in productie genomen.
  1. Selfridges. Een oude rot in het vak, het warenhuis Selfridges. Maar ondanks de geschiedenis van meer dan 100 jaar, blijft deze Engelse gigant een voorloper. Etalages en merchandising zijn iedere keer weer een lust voor het oog, en met vernieuwende projecten als het ‘no-noise’ concept en de virtual reality booth om het verhaal van een kledingcollectie te vertellen weten ze vaak als één van de eersten in te spelen op trends.
  1. Rent the Runway. Kopen? Niet nodig als huren ook kan. Via Rent the Runway huur je een designer jurk voor dat speciale feestje. En in plaats van die perfecte modellen, mogen de klanten van deze online retailer zelf foto’s uploaden van hun outfit. Zo zie je als nieuwe klant hoe zo’n artikel er uit ziet op een ‘normaal’ persoon in plaats van een maatje 32.

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 3

  1. Ace & Tate. Slim gekopieerd van het Amerikaanse  Warby Parker, verkoopt deze Nederlandse online retailer brillen voor € 98. Want volgens hen moet je je bril net zo vaak kunnen wisselen als je outfit. En dus slepen ze al die dure tussenschakels in het productieproces er uit.
  1. De Bijenkorf. Lange tijd zoekende geweest, maar het warenhuis lijkt de weg gevonden te hebben. Eén vernieuwing bij deze Nederlandse speler is de persoonlijke shopping service, die alle online en offline kansen met elkaar combineert. Chatten met een verkoopmedewerker via Instagram of WhatsApp, waarna de medewerker nog even je Facebook foto’s en profiel checkt om een paar bijpassende outfits te selecteren. Die outfits ontvangt de klant vervolgens via de post thuis, of er kan een afspraak gemaakt worden in de winkel om meer persoonlijk advies te krijgen.
  1. Oger. Een andere Nederlandse retailer die de vernieuwing zoekt is Oger. Zij startten onder andere met videochat. Terwijl je online aan het shoppen bent, kun je via video contact krijgen met een verkoopmedewerker in de winkel. Die laat je dan meteen wat items live zien, en geeft je verder advies waar nodig of gewenst.
  1. Zappos. Tja, als je 365 dagen retourservice, verrassingsupgrades en gratis pizza voor je klanten regelt dan mag je in deze lijst niet ontbreken. Deze retailer geeft aan het begrip ‘goede service’ een invulling die niemand evenaart.

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 4

  1. Apple. Alhoewel het tempo van de vernieuwing de laatste jaren wat afneemt, verdient dit merk een plekje in deze lijst. Hun winkelconcept is er nog steeds eentje die de komende jaren als vooruitstrevend betiteld mag worden. De aandacht ligt niet op het presenteren, maar op het uitproberen van producten. De winkel is meer een ontmoetingsplek dan een verkooppunt. De aandacht die je krijgt van verkoopmedewerkers verdient een pluim. (En de winstgevendheid overigens ook, Apple draait 10x zo veel omzet per vierkante meter als de gemiddelde electronicazaak.)
  1. Tom’s. Het one-for-one concept van Tom’s schudde de retailwereld wakker. Koop je een paar schoenen van Tom’s, dan leveren zij een paar aan een persoon in een derde-wereld-land. Daarnaast schakelen ze creatieve ontwerpers uit diezelfde landen in om designs voor de schoenen maken. Zo helpen ze de lokale bevolking stapje voor stapje vooruit naar een beter leven.
  1. Birchbox. Birchbox stuurt iedere maand een doos vol met (gepersonaliseerde) samples van beautyproducten naar abonnees. De abonnees betalen voor die box, en kunnen daarna ook de producten kopen in de online en offline winkels.

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 5

  1. Starbucks. Ondertussen ook al een redelijk oude rot in het vak, maar ook Starbucks blijft zich vernieuwen. Met technologische innovatie om het gemak te bevorderen bijvoorbeeld: bestellen via de app en niet meer in de rij hoeven wachten op je koffie.
  1. Neiman Marcus. Dit Amerikaanse warenhuis heeft het afgelopen jaar allerlei nieuwe tricks en services uitgerold. Maak bijvoorbeeld een foto van een willekeurig kledingstuk, en de app van Neiman Marcus laat je zien welke vergelijkbare items zij verkopen. Eén op één smsen met een verkoopmedewerker kan ook. En met de ‘memory mirror’ in de winkel maakt een shopper foto’s van de aangetrokken outfits (om te delen met vrienden of om ervoor te zorgen dat een verkoopmedewerker de volgende keer precies nog weet wat je stijl is).
  1. Augment. Try before you buy. Dat is waar dit Parijse bedrijf je bij wil helpen. Ze bieden retailers augmented-reality tools, waarmee een consument thuis –via bijvoorbeeld een smartphone- een product vanuit alle hoeken kan bekijken.
  1. The School of Life. Het zijn van die vragen die iedereen zichzelf –vroeg of laat- eens een keer stelt. Hoe vind ik een baan die echt bij me past? Hoe vind ik de ware? Wat is geluk? Nu vraag je jezelf misschien af wat een winkel met die onderwerpen kan. Bij The School of Life weten ze het wel. Ze verkopen boeken die je bij die onderwerpen helpen, maar organiseren ook cursussen en etentjes rondom die belangrijke levensvragen.

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 6

  1. Burberry. De lijst zou bijna gevuld kunnen worden met alle initiatieven die Burberry onderneemt… Video schermen in de winkel met de laatste fashion shows. RFID tags die ervoor zorgen dat wanneer een kledingstuk in de buurt van een spiegel komt, informatie over het maakproces of een filmpje van het artikel op de catwalk verschijnt. Het volgen van de catwalkshow via WeChat. Of klanten laten figureren in een reclamespot met behulp van een filmstudio van Google in de winkel. Om maar een paar dingen te noemen…
  1. Hy-vee. Deze supermarkt heeft gezondheid van klanten tot het hoogste doel verheven. En dus maak je bij Hy-Vee bijvoorbeeld een afspraak met de instore diëtist, krijg je een rondleiding door de winkel om je te leren hoe je gezonde keuzes maakt, of doe je mee aan één van de hardloopevenementen die de winkel organiseert.
  1. Patagonia. Dit merk wil meer dan outdoor kleding verkopen. Duurzaamheid staat hoger in het vaandel dan de omzet. En dus lanceerden ze onder andere hun ‘Don’t buy this jacket’ campagne, waarin ze consumenten opriepen na te denken voordat ze iets kochten en zo minder te consumeren. (Een advertentie die, ironisch gezien, tot een flinke piek in hun verkoop leidde.)

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 7

  1. Kate Spade. Kledingmerk Kate Spade toverde leegstaande winkels om tot digitale shopping-ruiten. De producten die in de etalage gepresenteerd stonden, konden besteld worden met een touchscreen op het raam. Dat is nou echt windowshoppen!
  1. The Doughnut Vault. Een donutwinkel die iedere dag slechts een paar uur open is. Ze maken de donuts voor de dag, en zodra deze uitverkocht zijn, sluiten ze de deuren. En vaak is dat binnen één of twee uurtjes. Dat is nog eens schaarste (want ja, als we alles kunnen kopen wat we willen, dan wordt iets wat schaars is opeens heel aantrekkelijk…).
  1. Tesco. Deze Britse gigant experimenteert er rustig op los. Na de virtuele supermarkt op metrostations in Zuid-Korea (waar shoppers met behulp van het scannen van QR-codes online konden bestellen), proberen ze ondertussen te raden waar jij zin in hebt wanneer je de winkel bezoekt. En dat doen ze niet door een natte vinger in de lucht te steken.. Met facial recognition software scant een videoscherm bij de kassa bijvoorbeeld je gezicht om je geslacht en leeftijd te ontdekken, waarna het scherm een product laat zien wat bij jou past. Misschien een beetje scary, maar wie weet wat we de komende jaren nog meer gaan zien…

15. 31 bedrijven die de manier waarop we winkelen veranderen - 8

  1. Sephora. Het nieuwe concept van Sephora mag er zijn. Aan de ‘beauty workshop’ tafels in de winkel worden YouTube video’s gestreamd om shoppers te inspireren. Via het digitale ‘beauty-board’ zien consumenten de laatste trends en looks, en mogen ze hun eigen beauty-routines en producten delen.
  1. My muesli. Twee redenen waarom dit concept een plekje verdient in de lijst. Allereerst: veel meer niche dan dit wordt het niet. Een winkel met alleen maar muesli. En als tweede: personaliseren is een sleutel ingrediënt bij dit concept. Je stelt je eigen mueslimix samen en loopt er zo mee de deur uit. Dat is nog eens anders shoppen dan die standaard mix bij de Appie grijpen.
  1. Bundles. Ik schreef het eerder al: producten kopen hoeft echt niet altijd meer (lees ook deze blog over de trend van ruilen en delen). Het Nederlandse concept Bundles speelt hier op in: zij bezorgen gratis een wasmachine bij je thuis. In plaats van het product te kopen, betaal je per maand een bedrag afhankelijk van het aantal wasbeurten die je draait.

15

  1. The people’s supermarket. Dit is niet zomaar een supermarkt. Nee, bij The People’s Supermarket doen ze het graag een beetje anders. Zo kun je onder andere lid worden, wat betekent dat je 4 uur per maand in de winkel helpt. In ruil daarvoor ontvang je 20% korting op je aankopen. Van producten die over de datum zijn worden in de keuken van de winkel kant-en-klaar maaltijden gemaakt voor een vriendelijk prijsje. Kortom, oog hebben voor je omgeving en gemeenschap is wat deze supermarkt een plekje in de lijst oplevert.
  1. Koken met aanbiedingen. Voor de prijsbewuste shopper is ‘Koken met aanbiedingen’ een uitkomst. Iedere dag publiceert deze app een aantal nieuwe recepten, allemaal bestaande uit ingrediënten die in één van de grote Nederlandse supermarkten in de aanbieding zijn (en selecteren op je favoriete supermarktketen kan ook).
  1. Urban Shopper. Dit concept in Eindhoven is meer dan een winkel. Het is een shopping walhalla, met 20 bijzondere en kleinschalige marktkraam-achtige hoekjes met winkels. Het barst er van de creativiteit en unieke concepten. Door gezamenlijk op te trekken en zich gezamenlijk te positioneren, maakt dit concept kans om een nieuw soort toekomst voor startende en zelfstandige winkels te creëren.
  1. The Store. Een kledingwinkel, een restaurant, een beautysalon, een woonwinkel, een werkplek voor freelancers, een platenzaak, een boekenwinkel en een fotostudio. O ja, en een paar kunstinstallaties. Allemaal in 1 winkel. De toekomst van retail is divers, als het aan The Store in Berlijn ligt.

En natuurlijk,  naast deze 31 zijn er nog meer te benoemen… Welk bedrijf verandert volgens jou de manier waarop we winkelen?

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Foto’s via Flickr, Flickr, Flickr, Flickr, Flickr, Flickr, Flickr, Flickr en Flickr.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Hoe Lush inspeelt op koopgedrag

Hoe Lush inspeelt op koopgedrag
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!