6 emails die je niet mag vergeten te sturen in Q4 - Kooplust

6 emails die je niet mag vergeten te sturen in Q4

Sint en Kerst gerelateerde verkoop domineert voor de meeste winkels de laatste maanden van dit jaar. En de slimme retailer? Die probeert een zo groot mogelijk graantje mee te pikken door onder andere e-mailmarketing in te zetten.

Maar wat stuur je jouw nieuwsbrieflezers dan voor e-mails? In deze blogpost vind je volop inspiratie. Ik zette 6 e-mails op een rijtje die jij niet mag vergeten te sturen in de laatste maanden van dit jaar.

‘Kerstpakketten’ Email


Maakt jouw winkel kerstpakketten? Dan is een e-mail waarin deze service de spotlight krijgt onmisbaar. Dille & Kamille stuurde in 2016 bijvoorbeeld deze mail naar hun abonnees:

Stuur deze e-mail tijdig. Ergens tussen half en eind oktober (met andere woorden: nu dus) is geen overbodige luxe. Bedrijven doen ten slotte tijdig hun inkopen voor medewerkers. Vertel in deze mail wat voor pakketten je aanbiedt, tot wanneer ze te bestellen zijn en voeg afbeeldingen toe van één of twee voorbeeldpakketten.

‘Extra openingstijden’ Email


In de november en decembermaand organiseren veel winkels extra koopavonden of koopzondagen. En je zou wel gek zijn deze niet kenbaar te maken aan je klanten. Maak daarom een e-mail waarin je jouw extra ruime openingstijden op een rijtje zet, zoals Van Eyck bijvoorbeeld deed:

Organiseer je in het vierde kwartaal andere activiteiten speciaal voor de feestdagen? Zoals workshops of VIP-koopavonden? Vergeet dan ook die niet te vermelden.

‘Gift Guide’ Email


Je kent het zelf vast wel. Dat je geen flauw idee hebt wat te kopen voor diegene die op jouw Sint- of Kerstlootje staat. En geloof me, jouw klanten worstelen daar ook mee.

Speel op die uitdaging in door ‘gift guides’ te maken. Een gids waarmee jouw doelgroep het perfecte cadeau voor wie dan ook vindt.

Gift Guides maken kan op verschillende manieren. Tips voor cadeaus in een bepaald budget bijvoorbeeld, zoals Douglas deed:

Maar ook tips voor bepaalde personen is een optie:

Het maken van een cadeaugids hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar je best verkochte producten in een bepaalde prijscategorie. Vaak is dat al een prima indicator voor welke cadeaus jij je klanten aan kan raden.

‘Black Friday’ Email


Black Friday is van oudsher dé dag waarop Amerikanen beginnen met hun aankopen voor de feestdagen. Deze dag (de dag na Thanksgiving) zijn de meeste werknemers vrij. Winkels springen daar maar wat graag op in en stunten met enorme kortingen om de klanten (al vanaf een uurtje of 3 ’s nachts) naar de winkel te trekken.

De afgelopen jaren krijgt Black Friday ook voet aan de grond in Nederland. Meer en meer winkels bieden Black Friday kortingen, zo ook Esprit vorig jaar:

Black Friday valt dit jaar op 24 november. Eentje voor in de agenda dus als jij hier op in wil spelen.

Ook met de maandag na Black Friday (27 november) mag je rekening houden. Althans, als je een webwinkel hebt. Die dag is het namelijk ‘Cyber Monday’, de online tegenhanger van Black Friday.

‘Cadeau voor jezelf’ Email


Wist je dat steeds meer mensen een cadeautje voor zichzelf kopen tijdens de feestdagen? Als je zoveel geld aan anderen besteedt, dan mag je jezelf ook wel even verwennen is de gedachte.

Besteed daarom in een mail ook aandacht aan welke cadeaus jij op voorraad hebt voor het eigen plezier van je klanten. Kijk bijvoorbeeld eens hoe Steps dit vorig jaar deed:

Of je nu een kledingwinkel, drogisterij, fietsenzaak of delicatessenzaak hebt, je hebt altijd iets liggen wat iemand aan zichzelf kan geven. Laat die kans dus niet liggen in je emailmarketing!

‘Bestel nu’ Email


Nog eentje voor in de agenda als je een webwinkel hebt: de ‘bestel nu’ e-mail. In deze e-mail wijs je jouw klanten erop wat de deadline is om iets te bestellen en voor de feestdagen in huis te hebben. Neem een voorbeeld aan de mail van Rituals:

Deze e-mail werkt, omdat je jouw lezers er zo op wijst dat ze NU actie moeten ondernemen. Dat is een flinke prikkel om daadwerkelijk eens van die stoel af te komen en te beginnen aan de Sint of Kerst inkopen.

Heb je geen webwinkel? Ook dan zijn er variaties van deze e-mail mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een mail waarin je je doelgroep laat weten wat de beste shopping tijden zijn als ze drukte in de winkel willen vermijden, of laat hen bijvoorbeeld weten welke populaire producten bijna uitverkocht zijn (en welke ze dus NU moeten kopen).

Hoeveel e-mails mag je sturen?


Als jouw omzet een piek wil beleven aan het einde van het jaar, dan zal er ook een piek moeten zijn in je emailmarketingactiviteiten. Anders gezegd: stuur in deze periode meer e-mails dan in andere periodes van het jaar. Je wil namelijk dat je doelgroep dat geld aan cadeaus bij jou uitgeeft, toch?

Wees alsjeblieft niet te bang om (naar jouw gevoel) ‘te veel’ e-mails te versturen. Sommige van de grote ketens waarvan je in deze blogpost e-mails vindt stuurden vorig jaar in de decembermaand maar liefst 30 e-mails (!).

En nee, iedere twee dagen een e-mail hoeft niet jouw doel te zijn voor dit jaar. Maar weet wel: deze ketens doen dit niet als het hen niets op zou leveren. Mijn tip? Verdubbel op zijn minst het aantal e-mails wat je vorig jaar stuurde, en probeer er waar het kan nog eentje toe te voegen. Meet je resultaten en scherp zo je strategie voor 2018 weer verder aan!

 

De Feestdagen Flitscursus is afgelopen!


Deelnemen aan de Feestdagen Flitscursus is op dit moment helaas niet meer mogelijk. Op de hoogte blijven van een volgende editie en andere gratis trainingen van Kooplust? Meld je dan aan voor de Inspiratiemails, de wekelijkse nieuwsbrief van Kooplust. 

Laat onderstaand je naam en e-mailadres achter om de volgende gratis cursus niet te missen. Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.


 

Afbeelding via Pexels

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren