De 5 meest innovatieve retailconcepten


Welke winkeliers zijn het meest innovatief? Weten in te spelen op het nieuwe consumentengedrag? Groeien in een tijd waarin velen rode cijfers schrijven? Kooplust zette 5 van de meest innovatieve retailconcepten op een rijtje!

Veel  vernieuwende concepten starten overigens als online winkel. Ze durven een baanbrekend idee te testen en breiden vervolgens uit met fysieke winkels. En dat terwijl de traditionele ‘brick & mortar’ retailers gewoon hetzelfde blijven doen als ze altijd deden.

Ben je zo’n traditionele winkelier? Nu is de tijd om te gaan experimenteren! Probeer nieuwe services, test abonnementsverkopen, zoek naar nieuwe verkoopvormen. Laat je inspireren door de volgende vijf succesverhalen.

1.   Warby Parker

Waarom? Disruptie in de optiekbranche: alle brillen van deze  online retailer kosten $95 inclusief glazen. En iedere brildrager kan je vertellen hoe uniek dat is. Glazen zijn namelijk normaal schrikbarend duur. En alsof dat prijsje nog niet vriendelijk genoeg is, sturen ze je ook nog eens 5 brillen 5 dagen op proef. Geheel gratis.

Succesverhaal? In een goede 2 jaar: 500.000 brillen verkocht, 6 winkels (de winkel in New York is schitterend, zie hier enkele foto’s), 9 showrooms en een aantal grote investeerders. Maar liefst  50% van de nieuwe klanten komt op de site terecht omdat een vriend of vriendin Warby Parker heeft aangeraden.

En? Opletten in Nederland, want het onlangs opgestarte Ace & Tate lijkt verdacht veel de laaglandse variant van Warby te willen worden. En dat zou het aantal online verkochte brillen ook in ons land wel eens drastisch kunnen laten stijgen.

2. Dollar Shave Club

Waarom? Een abonnement voor scheermesjes. Klinkt logisch, want mannen hebben die dingen regelmatig nodig. Toch kwam niemand eerder op het idee van Dollar Shave Club. Iedere maand 3 tot 5 scheermesjes, voor een prijs tussen de 1 en 9 dollar. Het hele concept blinkt overigens uit van simpelheid. En juist daarom enorm krachtig.

Succesverhaal? Binnen 1 jaar meer dan 200.000 abonnees. Jaarlijks geschatte omzet ruim 14 miljoen. Ondertussen verkoopt het bedrijf ook verzorgingsproducten en wet wipes.

En? Ter promotie maakte het bedrijf een low-budget video. En die werd een regelrechte hit. Meer dan 11 miljoen keer bekeken. Binnen 48 uur na de start zou de campagne al 12.000 nieuwe klanten op hebben geleverd.

3. Drybar

Waarom? Een kapsalon waar je je haar niet kunt laten knippen. Kleuren gaat ook niet. Het enige waarvoor je binnen komt gelopen, is om je haar te laten föhnen. Zoals Drybar het zelf formuleert: ‘wij verkopen zelfvertrouwen’.

Succesverhaal? Met 35 dollar voor een föhnbeurt,  winstmarges die tussen de 15 en 35% liggen (een gemiddelde kapsalon houdtzo’n 11% over) en een omzet die tussen 2010 en 2012  met een factor 12 groeide tot 20 miljoen, zou je dit inderdaad een succesverhaal kunnen noemen.

En? Het idee van de föhnbar is ook al naar Engeland overgewaaid. Het concept  wordt zelfs als shop-in-shop gebruikt om zo een extra service aan klanten te bieden. Zo kunnen shoppers in  Topshop Oxford Circus eerst hun outfit bij elkaar sprokkelen, en daarna plaatsnemen in de stoelen van föhnbar Hershesons.

4. Story

Waarom? Iedere 4 tot 8 weken een nieuw thema, een compleet nieuw assortiment, een nieuwe inrichting en nieuwe events. “STORY lijkt op een magazine, verandert als een kunstgalerie en verkoopt producten als een traditionele winkel”, aldus oprichtster Rachel Schechtman.

Succesverhaal? Story is zo slim om ieder thema en hun evenementen te laten sponsoren door een bijpassend merk of bedrijf. Zij krijgen flink ruimte in de winkel om producten te promoten, Story ontvangt er een flinke bijdrage voor. Omzetcijfers maken ze niet bekend, maar al in het eerste jaar maakte de winkel winst. En dat is niet niks voor een retailer.

En? Story gebruikt een heatmapping technologie die via lichaamswarmte precies meet hoe lang klanten waar blijven staan. Een soort Google Analytics voor de fysieke winkel dus. Een bron van informatie om de winkel optimaal in te laten spelen op koopgedrag (en zeer waardevolle informatie voor de merken waar ze mee samenwerken!).

5. Threadless

Waarom? Een collectie gemaakt door de klanten. Iedereen die wil, kan zijn ontwerp voor een t-shirt indienen. Threadless laat het netwerk stemmen op de favorieten.. en voilà, alleen de meest succesvolle producten worden geproduceerd. En zijn vervolgens razendsnel uitverkocht.

Succesverhaal? Geen advertenties, geen officiële designers, geen sales team. En toch elk product compleet uitverkocht. Sinds investeerders het bedrijf hebben ontdekt worden exacte omzetcijfers niet meer bekend gemaakt, maar voor die tijd waren de inkomsten al ruim 18 miljoen (met een winst van 8 miljoen).

En? Threadless heeft zijn succes gebouwd rondom een ijzersterke community. Wannabe ontwerpers schakelen vrienden in via social media om op hun t-shirt te stemmen. Bekendheid verspreidt zich dus als een olievlek. De retailer mag ondertussen meer dan 700.000 leden tot zijn fanbase rekenen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!